Kako najlakše rutovati Android

Kingo Android Root je besplatan program koji omogućava da rutujete svoj Android za nekoliko minuta. To je sasvim OK, ali koliko je bezbedan?

Honor-4x-Display

Rutovanje Android telefona je slično jailbreaku za iPhone. Recimo, rutovanjem se omogućavaju stvari koje su originalno zaključane, poput:

– instalacije neodobrenih Google aplikacija
– korišćenja telefona za USB On-The-Go funkciju
– zamene firmvera
– samostalne nadogranje sistema
– ubrzavanja procesora (ili njegovog usporavanja)
– brisanja neželjenih sistemskih aplikacija
– produženja autonomije baterije,

kao i podešavanje svega i svačega na Androidu po volji vlasnika telefona ili tableta. Za prosečnog Android korisnika rutovanje može zvučati kao stravično naporan i dugotrajan proces, koji bi zbog jednog pogrešnog koraka mogao da ošteti telefon ili da ga učini potpuno neupotrebljivim (brikovanim).

Srećom po mnoge od nas CNet portal je najavio besplatan i pouzdan Windows programčićKINGO ANDROID ROOT koji omogućava da se Android telefoni gotovo automatski rutuju bez problema, nakon priključivanja na računar.

Veoma važno je znati i to da rutovanje telefona MENJA njegova fabrička podešavanja i da vlasnik nema više pravo na garanciju!

Lista kompatibilnih uređaja NIJE kompletna i popunjava se svakodnevno kako se javljaju korisnici uspešno rutovanih telefona, pa nemojte biti lenji – pošaljite i vi info za svoj model.

Test model CNet portala bio je Nexus 7 i sve je radilo savršeno. Evo šta i vi da uradite.

Korak 1: Skinite i instalirajte Kingo Android Root Windows program.

Korak 2: Aktivirajte “USB debugging” na svom Androidu. Ako imate Android 4.0 ili 4.1, idite na “Settings”, “Developer options i “USB debugging. Na Androidu 4.2 otiđite na “Settings”, “About Phone”, “Developer Options i kliknete na “USB debugging. Ako, ipak, koristite Android 4.3 ili neku noviju verziju operativnog sistema, krenite sa “Settings”, “About Phone i onda sedam puta brzo dodirnite polje “Build Number. Nakon toga će se pojaviti poruka You are now a developer”. Nakon toga se vratite u prethodni meni i aktivirajte “USB debugging u podešavanjima za programere.

Korak 3: Pokrenite Windows program na kompjuteru i povežite Android USB kablom. Postoji mogućnost da će vam se prikazati poruka koja će vas opet pitati da li želite da aktivirate „USB debugging„, pa i na nju odgovorite sa “Yes” i nastavite dalje.

Korak 4: Kliknite na „Root“ i uskočite u fotelju dok program rutuje Android telefon ili tablet za šta će mu biti potrebno dva ili više minuta, u zavisnosti od uređaja koji koristite.

Napomene o rutovanju ovim programom

Neki modeli telefona moraće ceo proces da prođu više puta, jer iz prve neće uspeti da budu rutovani, a postoje i modeli koji neće moći da se rutuju. Iz komentara CNet korisnika nismo saznali da je neko uspeo da uništi telefon, a uspeh rutovanja je tri telefona od pet. Ako imate problema sa rutovanjem svog uređaja potražite savet i odgovore na pitanja u Pomoć menijuproizvođača ovog programa. Windows 8 ili 8.1 korisnici imaće problema sa drajverima, ali pomoć u vezi s tim mogu pronaći na pomenutom linku gore. Takođe, svi koji ne mogu da rutuju telefon na osnovu ovog teksta mogu detaljniji opis da pronađu na sajtu.

izvor: http://mondo.rs