Kako produžiti život svom laptopu

Laptopovi su zbog česte upotrebe podložni oštećenjima, ali im zbog načina korišćenja često sami skraćujemo radni vek. Uz pomoć nekoliko praktičnih saveta pomoćićemo vam da produžite radni vek svom ljubimcu.

13723_laptop_1

Preventiva
Većina laptopova ima tri godine garancije, ali ako ih budete čuvali i pažljivo rukovali njima, njihov radni vek će biti najmanje duplo duži od trajanja garancije.

Držanje u krilu ili na krevetu
Držanje prenosnog računara u krilu ili krevetu može biti pogubno za ventilatore koji se nalaze na donjoj strani. Rad na takvoj površini povećava radnu temperaturu značajnije od one koja je predviđena za rad.

Usb tastatura
Skoro svako ko je kupio laptop se suočio sa problemima ispadanja i habanja istrošenosti tastera. Odlična ideja je da nabavite spoljnu dodatnu USB tastaturu, time ćete povećati trajanje tastature koju imate na laptopu, posebno ako računar često koristite.

Štednja baterije
Za duži rad baterije postoji nekoliko trikova. Ukoliko je moguće, izvadite je svaki put kada je laptop na punjaču tj. ako laptop koristite kao kućni računar onda baterija ne bi ni trebala da je u njemu već da je laptop povezan preko punjača.
Kad god koristite uređaj na baterije, izvadite USB uređaje, jer oni dodatno troše baterije.|
Svaki računar ima posebno softversko podešavanje za duže trajanje baterije, pa na taj način možete dodatno da poboljšate rad.

Habanje punjača
Još jedan detalj na koji treba obratiti pažnju jesu punjači, odnosno deo koji ulazi u laptop, jer zbog čestog pomeeranja može da dođe do gubljenja kontakt. Kada vam je računar na punjaču dok ga koristite, izbegavajte cimanje i preterano zatezanje kabla.

Čišćenje kulera
Sačuvajte računar od fizičkih oštećenja i redovno ga čistite. Najvažnije je čišćenje kulera, koje se obavlja uz pomoć kompresovanog vazduha. To možete raditi na svakih mesec dana, pogotovo ukoliko računar često nosite sa sobom.
Jako dobar dodatak je poseban držač koji štiti od prašine. Neki držači imaju kulere u sebi koji sprečavaju pregrevanje uređaja.

Par prethodnih saveta bi trebali da budu svima od koristi, ali ako ipak imate nekih problema sa svojim laptopom najbolje je da se obratite stručnom servisu a ne da sami budete majstori. Ipak su u pitanju prilično kompleksni uređaji i za njihovu popravku su zaduženi stručnjaci.

izvor: http://itnetwork.rs