Kako sajber kriminalci koriste epidemiju Ebole za širenje malvera i krađu lozinki

Istraživači iz kompanije Symantec otkrili su ukupno četiri kampanje, tri kampanje distribucije malvera i jednu fišing kampanju, kojima je zajedničko to što se kao mamac za prevaru korisnika koriste vesti o epidemiji Ebole u Africi.

v1_1161_ebola

Prva kampanja koju su uočili stručnjaci Symanteca je jednostavna – napadači šalju emailove sa lažnim vestima o Ebola virusu kako bi privukli žrtve i zarazili njihove računare trojancem Zeus (Zbot).

Druga kampanja je nešto sofisticiranija. Emailovi koje šalju sajber kriminalci navodno dolaze od kompanije Etisalat, najvećeg provajdera telekomunikacijskih usluga u Ujedninjenim Arapskim Emiratima. U emailovima se nalazi pdf dokument za koji se tvrdi da je prezentacija o Ebola virusu. Kada se otvori zip fajl pod nazivom “EBOLA – ETISALAT PRESENTATION.pdf.zip” pokreće se trojanac Blueso. Ali to nije sve. Taj malver ubacuje malver W32.Spyrat u browser žrtve, omogućavajući tako napadačima da beleže kucanje na tastaturi, snimaju uz pomoć web kamere, prave snimke ekrana, otvaraju web stranice, popisuju fajlove i foldere, brišu fajlove i foldere, preuzimaju i otpremaju fajlove, prikupljaju informacije o instaliranim programima, računaru i operativnom sistemu, ali i da deinstaliraju zlonamerni program.

Treća kampanja se oslanja na neke nove vesti o Ebola virusu i eksperimentalnom leku za bolest koja je do sada ubila više od 1000 ljudi u zapadnoafričkim državama. Kriminalci vestima da je otkriven lek za Ebolu uz napomenu da tu vest treba podeliti i sa drugima, pokušavaju da distribuiraju malver Backdoor.Breut koji se krije u atačmentu.

Četvrta kampanja koju su otkrili u Symantecu je fišing kampanja. Email koji je predstravljen kao najnovija vest CNN-a o Ebola virusu (navodno, virus Ebola je sada u rukama terorista, a u emailu je link za spisak sa 59 zemalja koje će teroristi napasti Ebola virusom). Ako korisnik klikne na neki od linkova u emailu dospeće na web stranicu na kojoj će od njega biti zatraženo da odabere email provajdera i da se prijavi sa svojim korisničkim imenom i lozinkom koji se, kako verovatno pretpostavljate, šalju direktno fišerima, da bi se žrtva potom preusmerila na pravu stranicu CNN-a.

Iz Symanteca upozoravaju korisnike da se čuvaju od ovakvih sumnjivih emailova. Ako niste sigurni u to da su emailovi pravi, nemojte otvarati linkove niti fajlove u njima, kažu stručnjaci.

izvor: http://www.informacija.rs