Kako zaštititi lične podatke ukoliko ste izgubili Android uređaj ili vam je ukraden

Niko od nas ne bi voleo da mu se desi da izgubi ili da mu telefon ili tablet bude ukraden, ali ako vam se to na žalost desi – evo kako da sačuvate vašu privatnost.

images

Ukoliko vam se desi ovako nešto, Google nudi opciju kako da zaštitite podatke na vašem Android uređaju (kontakte, poruke, slike…) tako što ćete na vreme aktivirati opciju na vašem uređaju koja se zove ”Menadžer Android uređaja” (Android Device Manager).

Prvo idite u Podešavanja (Settings) pa kliknite na Bezbednost (Security)

Screenshot_2014-07-20-21-40-33

 

 

Zatim na opciju Administratori uređaja (Device administrator)

Screenshot_2014-07-20-21-41-19

 

 

Pa zatim uključite opciju (ako vam nije već uključena) koja se nalazi sa desne strane pod Menadžer Android uređaja (Android Device Manager)

Screenshot_2014-07-20-21-42-08

 

 

Ova opcija vam donosi da možete na daljinu da: brišete sve podatke, promenite lozinku za otključavanje ekrana, ili da zaključate ekran

Screenshot_2014-07-20-21-42-24

 

 

Kada ste ovo odradili, vašem uređaju možete pristupiti na ovom sajtu tako što ćete se ulogovati pomoću vašeg Google naloga. Menadžer Android uređaja vam omogućava nekoliko korisnih opcija ako ste izgubili ili vam je neko ukrao vaš uređaj. Na primer, možete promeniti lozinku za zaključavanje i odrediti šta će pisati na zaključanom ekranu (npr. vaš broj telefona da bi neko ko je našao vaš uređaj mogao da vas kontaktira). Ako time niste zadovoljni, možete jednim pritiskom na dugme izbrisati sve podatke sa telefona što praktično znači vraćanje na fabrička podešavanja (na žalost, ovo ne garantuje da će biti izbrisani i podaci koji su eventualno na SD kartici). Ako ovo odradite – više nećete moći pristupati vašem uređaju, ali bar ćete znati da niko drugi neće moći da pristupa vašim podacima.

Pre nego što obrišete sve podatke, možete locirati svoj uređaj na mapi, i ova opcija radi i ako u telefonu nema vaše SIM kartice sve dok je telefon povezan na Internet, bilo putem Wi-Fi ili mobilnog interneta sa neke druge kartice. Takođe, imate opciju i da telefon zvoni 5 minuta na maksimalnoj jačini, što je korisno ako ste telefon izgubili negde u blizini, što može biti vrlo korisno ako vam je telefon, na primer, zapao između kreveta!

Pored toga što ovu opciju možete iskoristiti tako što ćete otići na gore pomenuti sajt, možete takođe i skinuti aplikaciju sa Play Store prodavnice.

Možda ste već znali za ovu opciju, ali za one koji nisu – nadamo se da će vam biti od pomoći, ali ipak želimo da vam nikad ne zatreba!

izvor: http://balkanandroid.com