Kaspersky i Emsisoft objavili besplatne alate za dešifrovanje fajlova za žrtve ransomwarea WannaCryFake, Yatron i FortuneCrypt

Vesti, 26.09.2019, 11:00 AM

Kaspersky i Emsisoft objavili besplatne alate za dešifrovanje fajlova za žrtve ransomwarea WannaCryFake, Yatron i FortuneCrypt

Proizvođači antivirusa objavili su programe za dešifrovanje za triransomwarea,koji omogućavaju žrtvama da besplatno dešifruju svoje fajlove. Ovi dekripteri namenjeni su žrtvama ransomwarea WannaCryFake, Yatron i FortuneCrypt Ransomware.

Iako nijedan od ovih ransomwarea nije mnogo aktivan, čak i ako jedan korisnik može da vrati svoje fajlove besplatno, to je dobit.

Emsisoft je objavio dekripter za WannaCryFake Ransomware. Ovaj ransomware pokušava da koristi slavu zloglasnog ransomwarea WannaCry dodajući .wannacry ekstenziju šifrovanim fajlovima. Dekripter za WannaCryFake možete preuzeti ovde.

Kaspersky je takođe ove nedelje objavio dekriptere za Yatron i FortuneCrypt ransomware zahvaljujući slabostima koje su stručnjaci kompanije otkrili u njihovim algoritmima za šifrovanje.

Sajber-kriminalci koji distribuiraju Yatron reklamiraju ga kao Ransomware-as-a-Service. Fajlovima koje šifruje ovaj ransomware dodaje se ekstenzija .Yatron.

Kako je ovaj ransomware baziran na HiddenTearu, koji ima poznate slabosti u šifrovanju, Kaspersky navodi da su uspeli da naprave dekripter za Yatron. Prema podacima kompanije, većina žrtava ovog ransomwarea je iz Nemačke, Kine, Rusije, Indije i Mjanmara.

Kaspersky je takođe objavio dekripter za ransomware FortuneCrypt koji je uglavnom pronađen na uređajima u Rusiji, Brazilu, Nemačkoj, Južnoj Koreji i Iranu.

„Tokom prošle godine, naši proizvodi su registrovali više od 6000 napada izvršenih nekom od mnogobrojnih varijacija famlije malvera Trojan-Ransom.Win32.Crypren (FortuneCrypt je deo ove porodice)“, kažu u kompaniji Kaspersky.

Pošto ovaj ransomware ne dodaje ekstenziju nazivima šifrovanih fajlova, žrtve shvataju da su njihovi uređaji zaraženi tek kad vide obaveštenje ransomwarea na ekranu.

Žrtve ransomwarea Yatron ili FortuneCrypt mogu preuzeti besplatno dekriptere kompanije Kaspersky direktno sa njihovog sajta ili sa sajta No More Ransom.

Izvor:Informacija.rs