Kaveri, desktop PC za sve namene

AMD nastavlja da forsira svoju popularnu Bludožer arhitekturu, odnosno procesore bazirane na istoj, nudeći krajnjim korisnicima bolje radne i grafičke performanse.

AMD-02

U svojoj poslednjoj (trećoj po redu) reviziji pomenuta arhitektura je pretrpela blage izmene (prelazak sa 32-nm na 28-nm litografiju i novo procesorsko podnožje), ali ipak dovoljne da značajno utiču na prodaju novih procesora. Ova AMD-ova mašina ima srce sa novim Bulldožer CPU-om kodnog imena Kaveri.

Ovaj Kaveri PC baziran je na trenutno najjačem AMD-ovom procesoru – A10-7850K.

Ovaj APU (Accelerated Processing Units) ima četiri CPU jezgra i osam grafičkih, a oni dele istu memoriju kako na nivou procesorskog “keša” trećeg stepena, tako i kada je u pitanju sistemska (DDR3) memorija, te daleko brže komuniciraju nego što je to slučaj kod starije i više tradicionalne “PC” arhitekture. Upravo zbog toga i krajnje performanse sistema baziranog na ovakvom procesiru odnosno kombinaciji procesora i grafike su znatno bolje.

Pored A10-7850K procesora ostatak AMD Kaveri PC mašine sa kojom smo se upoznali čine još ASUS A88X Pro matična ploča, 8GB DDR3 memorije, HDD od 1TB, CoolerMaster Silencio 551 kućište, Antec 750W napajanje i vrhunsko CoolerMaster Seidon 120XL vodeno hlađenje. Realno gledano veoma moćna konfiguracija koja po pitanju performansi ne može da omane, što su pokazali i testovi sa kojima je “poterana”.

 

AMD, Kaveri, AMD Kaveri.AMD Kaveri.

 

Da budemo precizniji, najbrži A10 Kaveri je u CPU testovima i u praksi u rangu sa četvorojezgarnim Core i5 procesorima srednje klase koji pripadaju aktuelnoj Haswell generaciji, ali koštaju u proseku do 50 evra više. Pored toga, performanse grafičkog podsistema nisu baš uporedive, jer je AMD ovde u prednosti – tek najjači i dosta skuplji Core i7 procesori sa Iris Pro grafičkim akceleratorom mogu da pariraju onome što nudi GPU unutar AMD A10-7850K APU-a.

A sada ono najvažnije – igre. Neki od popularnih naslova kao što su Battlefield 4, Bioshock Infinite ili Tomb Raider potpuno se igrive sa ovim APU-om, međutim ukoliko imate želju da igrate najnovije i najzahtevnije igre, odvojena, tj. diskretna grafika je neophoda i preporučiva. Sjajna stvar je što najmodernije igre u tom slučaju možete “poterati” dodavanjem i nekog povoljnijeg Radeon R7 grafičkog akceleratora, što je dodatna ušteda.

Suma sumarum AMD Kaveri PC koji smo ovde predstavili je dobro izbalansirana desktop mašina za najrazličitije namene, kojoj se multimedijalne performanse značajno mogu podići dodavanjem neke diskretne Radeon kartice. Mana joj je nešto viša cena po kojoj se nudi, a to je nešto iznad 89.000 dinara. Više informacija potražite na www.alti.rs.

AMD Kaveri PC specifikacije:
– Procesor: AMD A10-7850K
– Matičnaploča : ASUS A88X Pro
– Memorija: 8GB DDR3
– Čvrsti disk: 1TB
– Kućište: CoolerMaster Silencio 551
– Napajanje: Antec 750W
– Hlađenje: CoolerMaster Seidon 120XL vodeno hlađenje.

izvor: http://mondo.rs