Kina zabranila Windows 8 na računarima u državnim institucijama

Kineska vlada zabranila je upotrebu Windows 8 na računarima u državnim institucijama da bi u budućnosti izbegla probleme sa bezbednošću kakve je prouzrokovalo nedavno obustavljanje podrške za Windows XP.

v1_2908_win

 

Centralni vladin Centar za nabavke objavio je prošle nedelje direktivu kojom se zabranjuje instalacija Microsoftovog najnovijeg operativnog sistema na računarima u kineskim državnim institucijama navodeći kao razlog uštedu energije.

Međutim, kineska državna novinska agencija Ksinhua otkrila je da postoji drugi razlog za ovu odluku: obezbeđivanje sistemske sigurnosti posle iskustva sa prestankom podrške za Windows XP.

Procene su da se sada nepodržani operativni sistem nalazi na skoro polovini desktop računara u Kini.

Prema izveštaju kineske novinske agencije, Windows 8 je zabranjen samo na desktop i laptop računarima i tablet uređajima u državnim institucijama, tako da se zabrana ne odnosi na obične korisnike. Državne institucije ne smeju kupovati Windows 8, već se moraju preusmeriti na druge operativne sisteme.

Uredba centra za nabavke objavljena je 16. maja i ona sadrži promenjene uslove za tendere za državne institucije, među kojima je i uslov o zabrani Windows 8 sistema, navodno zbog uštede energije.

U izveštaju Ksinhua nije spomenut trenutno najpopularniji Windows 7.

Prema tom izveštaju, zabrana Windows 8 je rezultat želje kineskih vlasti da se izbegne sudbina 13 godina starog operativnog sistema Windows XP koji je stekao veliku popularnost u Kini, gde je još uvek u širokoj upotrebi.

Kineska vlada očigledno ne može da ignoriše rizike rada operativnog sistema bez garantovane tehničke podrške”, izveštava Ksinhua, dodajući da vlasti u Kini žele da izbegnu neprijatnost da ponovo budu suočene sa sličnom situacijom u budućnosti ako nastave da kupuju računare sa stranim operativnim sistemima.

Izgleda da kineske vlasti planiraju da ubrzaju razvoj sopstvenog operativnog sistema baziranog na Linuxu.

Kina je i ranije radila na sopstvenom operativnom sistemu. Tako je 2000. objavljen Red Flag Linux, koji je delom finansiralo i Ministarstvo informisanja Narodne republike Kine. Tokom kratkotrajnih tenzija 2000. godine koje su postojale zmeđu Microsofta i Kine, kineskim ministrima je naloženo da deinstaliraju svoje Windows 2000 sisteme i da ih zamene Red Flag Linuxom. Kompanija Red Flag Software je zatvorena ove godine.

Stručnjaci smatraju da bi razvoj kineskog operativnog sistema bio smislen, jer bi Kinezi imaji potpunu kontrolu nad njim, kao i nad njegovim vekom trajanja i objavljivanjem ispravki.

Microsoft je već odbacio spekulacije o tome da namerava da napravi izuzetak za računare sa XP u Kini i da nastavi sa isporukom zakrpa za OS kineskim korisnicima i nakon 8. aprila.

Koliko je problem veliki pokazuju i podaci firme StatCounter, prema kojima se Windows 8 nalazi na 3,4% svih desktop računara, dok se Windows XP i Windows 7 nalaze na 44,1% i 47,2% računara u Kini.

Kakav smisao ima ova zabrana za bezbednost pa i uštedu energije nije sasvim jasno. Jedino rešenje za bezbednosne probleme operativnog sistema Windows XP koji će zbog neispravljenih bagova biti podložan napadima, jeste da se prestane sa njegovom upotrebom. Zato je pomalo neobično što kineske vlasti umesto upotrebe ranjivog operativnog sistema u ovom trenutku zabranjuju podržan Microsoftov najnoviji operativni sistem.

izvor: http://www.informacija.rs