Kineski hakeri krali planove o izraelskom antiraketnom sistemu “Gvozdena kupola“

Nepoznate osobe upale su u kompjuterske sisteme tri kompanije koje imaju ugovore sa izraelskom vojskom o izgradnji izraelskog sistema protivraketne odbrane “Gvozdena kupola” i ukrale nacrte ovog sistema, pokazala je istraga američke kompanije Cyber ESI.

v1_2542_id

Pored nacrta za “Gvozdenu kupolu”, moguće je da su hakeri ukrali i informacije o drugim projektima, uključujući i one o bespilotnim letelicama, balističkim raketama i presretaču raketa “Arrow 3”.

Veruje se da bi odgovorni za ove incidente mogli biti kineski hakeri iz poznate grupe “Comment Crew” za koje se sumnja da su povezani sa kineskom vojskom.

Hakeri su uspeli da upadnu u korporativne mreže tri vodeća izraelska proizvođača odbrambene tehnologije “Elisra Group”, “Israel Aerospace Industries” i “Rafael Advanced Defense Systems”, i to u periodu između 10. oktobra 2011. i 13. avgusta 2012. godine, ali su informacije o tome tek sada dospele u javnost. Hakeri su koristili email fišing da bi upali u sisteme tri kompanije iz kojih su potom izvlačili sve vrste dokumenata, od emailova koje su slali direktori do Power Point prezentacija koje su sadržale sve neophodne informacije o “Gvozdenoj kupoli” i drugim projektima izraelske odbrambene tehnologije.

Hakerska grupa “Comment Crew” spominjana je u maju ove godine kada je američko ministarstvo pravde saopštilo da je pet članova ove grupe optuženo za hakovanje i špijunažu američkih kompanija. Grupa je optužena za infiltraciju u sisteme američkih kompanija koje posluju u sektoru proizvodnje nuklearne i solarne energije i oblasti metalurgije, i krađu poslovnih tajni sa ciljem da se kineskim kompanijama obezbedi ekonomska prednost.

Iako se ne zna koliko su informacija hakeri ukrali, Cyber ESI je identifikovao više od 700 dokumenata koje su hakeri ukrali samo od “Israel Aerospace Industries” (IAI), odnosno 763 MB sa Word i Excel dokumentima, PDF dokumentima i emailovima. Veruje se da je broj ukradenih dokumenata daleko veći.

Comment Crew je tokom četiri meseca 2012. bio prisutan u mreži IAI, pokazala je istraga, a napad na kompaniju je započeo 16. aprila te godine. Kada je IAI otkrio prisustvo hakera u mreži, slučaj je prijavljen izraelskim vlastima i preduzete su sve neophodne mere da se u budućnosti spreče ovakvi incidenti.

“Gvozdena kupola” je najefikasniji i najtestiranijaniji raketni štit stvoren sa ciljem da presreće i uništava rakete kratkog dometa i artiljerijske granate ispaljene sa udaljenosti od 4 do 70 kilometara.

Program razvoja izraelskog antiraketnog štita je subvencionisan od strane SAD a ukupna cena “Gvozdene kupole” je veća od milijardu dolara.

Džozef Drizel, osnivač i izvršni direktor kompanije Cyber ESI rekao je da mnogi dokumenti koje su ukrali hakeri sadrže informacije o tehnologiji koja nije samo izraelska, već je i američka, kao što je to slučaj sa Arrow 3 u čijem je razvoju učestvovala i kompanija Boeing.

izvor: http://www.informacija.rs