Kineski hakeri ukrali informacije o 4,5 miliona pacijenata američkih bolnica

Mreža američkih zdravstvenih ustanova Community Health Systems koja u svom sastavu ima više od 200 bolnica, je hakovana, a napadači koji su najverovatnije iz Kine su pristupali sistemima ove mreže u aprilu i junu ove godine.

v2_3351_st

Zbog hakovanja CHS-a ugrožene su informacije više od 4,5 miliona pacijanata jer su hakeri, koji su uspeli da zaobiđu bezbednosne kontrole kompanije, uspeli da izvuku imena pacijenata iz 206 bolnica u 29 američkih država, njihove brojeve socijalnog osiguranja, adrese, datume rođenja i brojeve telefona ljudi koji su tokom prethodnih pet godina koristili usluge zdravstvenih ustanova koje rade u okviru CHS-a.

U CHS ističu da veruju da hakeri nisu ukrali medicinske kao ni podatke o kreditnim karticama pacijenata ali da podaci koje su ukrali mogu biti iskorišćeni za krađu identiteta zbog čega je CHS započeo obaveštavanje svojih pacijenata o ovom incidentu.

Američka firma Mandiant koja je sprovela istragu veruje da je za napad odgovorna već poznata ATP (Advanced Persistent Threat) grupa koja deluje iz Kine.

U Mandiantu smatraju i da je ista grupa hakera umešana u krađu intelektualne svojine kao što su informacije o medicinskim uređajima.

Ni Mandiant ni CHS nisu želeli da odgovore o kojoj je grupi reč kao ni da li ta grupa deluje uz podršku kineskih vlasti.

Kada je otkriven upad u sisteme, CHS je angažovao Mandiant na čišćenju sistema i implementaciji zaštitnih mera. U istragu je uključen i FBI.

izvor: http://www.informacija.rs