Ko je napravio prvi smartfon

Kompanije koje su nedano sklopile partnerstvo bile su među prvima na svetu koje su se bavile konceptom pametnijih telefona.

Apple-first-smartphone

IBM i Apple kompanije nedavno su sklopile strateško partnerstvo, koje će iPhone i iPad uređaje učiniti još boljim telefonima i tabletima, kako za privatne korisnike, tako i za poslovne. Nekada te kompanije nisu bile omiljene jedna drugoj, posebno u vreme Stiva Džobsa. Ipak, spaja ih odavno još i pionirski rad na smartfon uređajima.

Apple je još 1983. godine predtavio koncept telefona sa naprednim karakteristikama i ogromnim, i za današnje uslove, monohromatskim displejom osetljivim na dodir. Telefon je konceptualizovala nemačka kompanija „Frog design“, a doradio ga je i otkupio Apple, kao što se na slici i vidi. Telefon je imao opciju PDA pomoćnika, koja je omogućavala unošenje teksta olovkom, čuvanje telefonskih brojeva i druge mogućnosti, koje su i danas aktuelne, piše naPhoneArena sajtu. Istina Apple nikada nije predstavio ovaj model kao komercijalni proizvod, a o procesoru, tipu displeja i drugim karakteristikama se ne zna dovoljno.

IBM Simon, IBM.IBM Simon iz 1992. godine.

Ipak, 1992. godina, iako se u to vreme nije upotrebljavao termin smartfon, najverovatnije je godina kada smo videli prvi takav uređaj – IBM Simon. Prototip IMB Simona zvao se Angler i prikazan je na jednom od američkih IT sajmova u novembru 1992. godine. Personalni komunikator IBM Simon, kako je glasilo njegovo puno ime, u svom konačnom obliku prikazan je početkom 1994. godine, da bi se u prodaji našao već u avgustu.

Simona je dizajnirala poznata IT kompanija International Business Machines Inc. (IBM), ali ga je proizvodila kompanija Mitsubishi Electric Corp. IBM Simon prodavao se u SAD, u 15 država i za samo šest meseci, koliko je bio na tržištu, prodat je u preko 50.000 komada.

Cena telefona je bila 900 dolara uz dvogodišnji ugovor, odnosno 1.100 dolara bez ugovorne obaveze, a tokom 1995. se mogao kupiti po ceni “već od” 600 dolara uz ugovor kod BellSouth Cellulara.

IBM Simon je u jednom kućištu objedinio karakterisike PDA uređaja, telefona i tada popularnih “digitalnih asistenata”, koji su se koristili za lakše obavljanje svakodnevnih poslovnih i, uglavnom menadžerskih zadataka. Radio je pod Datalight ROM-DOS operativnim sistemom, sa jednim MB memorije i još toliko radne memorije. Imao je 16-bitni x86 procesor na 16 MHz, monohromatski displej dijsgonale 4.5 inča, rezolucije 160 x 293 piksela osetljiv na dodir i Ni-Cad (Nikl-Kadmijum) bateriju, koja je bila sposobna da izgura do 12 sati autonomije. Taj tip baterije nekoliko godina kasnije zabranjen je za korišćenje zbog svojih toksičnih i po ljudsko zdravlje štetnih svojstava. Imao je jedan PCMCI2 ulaz, mogao je da prima i šalje faks, prikazuje grafikone i da se koristi kao modem.

IBM Simon bio je prava cigla, sa dimenzijama od 200 x 64 x 38 mm i težinom od 510 grama.

Od IBM Simona prošlo je dve decenije, a pogledajte kako izgledaju i šta mogu današnji smartfoni. Šta li će tek biti 20 godina od ovog momenta…

izvor: http://mondo.rs