Ko je varao na testovima antivirusa

Kineskom proizvođaču antivirusa Qihoo 360 oduzeti su svi sertifikati kojima su ga tri vodeće laboratorije za testiranje anti-malver rešenja nagradile ove godine. To se dogodilo pošto je ustanovljeno da je kineska kompanija prekršila pravila.

v1_2288_av

U zajedničkom saopštenju (pdf) koje su objavili AV-Comparatives, AV-Test.org i Virus Bulletin, Qihoo je proglašen krivim zbog pokušaja kompanije da izigra pravila. Qihoo je negirao ove optužbe nazvavši ih „neosnovanim“.

Kompanije Qihoo 360 čije je sedište u Pekingu prijavila je prošle godine prihod od 1,4 milijarde dolara. Iako su njeni anti-malver proizvodi malo poznati van granica Kine, Qihoo tvrdi da je prošle godine besplatna antivirusna mobilna aplikacija, 360 Mobile Safe, koju proizvodi kompanija, imala skoro 750 miliona korisnika u Kini. Qihoo je takođe poznat po svom pregledaču, 360 Browser, koji koristi Microsoftov rendering endžin Trident koji koristi i Internet Explorer.

AV-Comparatives, AV-TEST i Virus Bulletin su saopštili da je Qihoo njima dostavio prilagođenu verziju svog sigurnosnog softvera u kojoj je kompanija zamenila svoj endžin endžinom rumunske kompanije Bitdefender.

„Posle nekoliko zahteva za određenim informacijama o korišćenju endžina drugih proizvođača, na kraju je potvrđeno da se endžin koji je dostavljen za testiranje razlikuje od onoga koji je dostupan korisnicima“, kaže se u zajedničkom saopštenju koje su izdale laboratorije.

Proizvodi koji koriste QVM endžin kineske kompanije bi pružili značajno niži nivo zaštite i više lažno pozitivnih rezultata.

Očekivano, u kineskoj kompaniji nisu srećni zbog ovih optužbi i činjenice da su uhvaćeni u prevari. Međutim, umesto odbrane, kompanija je uperila prstom u konkurentske kompanije, takođe iz Kine, Baidu i Tencent, koje su navodno takođe dostavile softver koji se razlikuje od onog koji se isporučuje korisnicima.

Iako su laboratorije potvrdile da postoje razlike i kada je reč o softveru ovih kompanija, utvrđeno je da njihovi proizvodi nisu stekli nikakvu prednost zbog toga. Osim toga, i Baidu i Tencent su obezbedili prihvatljive razloge za ove razlike.

Međutim, juče je na Facebook stranici Virus Bulletina objavljeno da je i Tencent varao na testovima performansi. Određene optimizacije identifikovane u proizvodima kompanije Tencent koje su identifikovane su jasno napravljene da poboljšaju ocene na testovima performansi. One pružaju minimalnu korist običnim korisnicima i čak mogu smanjiti nivo zaštite koje nude proizvodi kompanije.

Sve tri laboratorije – AV-Comparatives, AV-Test.org i Virus Bulletin – saopštile su da će ubuduće kontrole učesnika biti strožije kako bi se smanjila mogućnost da proizvođači varaju na testovima i pozvale učesnike testova da se ponašaju na etičan način. Laboratorije su saopštile da će opozvati sve osporene sertifikate i nagrade.

izvor: http://www.informacija.rs