Koja je razlika između Sony Xperia Z3 i Xperia Z2 telefona?

xperia-z2-i-xperia-z3-600x399

Pisali smo već o tome da je Sony objavio novi vodeći Xperia Z3 telefon i to samo 6 mjeseci nakon predstavljanja Xperia Z2 telefona.

Sasvim je sigurno da novi Xperia Z3 telefon donosi lepši izgled, ali šta to novo donosi još ovaj telefon u odnosu na prethodnika?

Xperia Z3 ima bolji, tanji i ljepši dizajn

Sony Xperia Z3 nastavlja isti omnibalance dizajn kao i prethodnici ovog telefona, ali ovaj telefon ima ćoškove koji su više zakrivljeni u odnosu na Xperia Z2.

Pored ove male promeene u izgledu, došlo je do male promene i u samom materijalu koji se koristi. Poznato je da telefon najčešće pada na ćoškove, tako da veoma često možete vidjeti telefon sa oguljenim ivicima. Zbog toga Sony Xperia Z2 ima najlonske ivice koje su istoj boji kao i metalni okvir.

Xperia Z3 telefon je takođe tanji, neznatno manji i lakši. Dimenzije telefona su 146 x 72 x 7.3mm, a telefon je težak 152 grama. Dimenzije Xperia Z2 telefona su 146.8 x 73.3 x 8.2mm i 163 grama.

Isti ekran

Mnogi su očekivali da će novi Xperia Z3 telefon donijeti i Quad HD ekran. Međutim, telefon dolazi i dalje sa istim Full HD ekranom koji dolazi i uz Xperia Z2 telefon.

Ekran Xperia Z3 telefona je 5.2 inčni sa već spomenutom rezolucijom od 1920 x 1080 piksela koja daje 424 ppi, što je identično i na Xperia Z2 telefonu.

Ako bismo poredili ekran na Xperia Z1 i Xperia Z3 primetili bismo razilike u uglu gledanja i nivou osvetljenja boje, ali ako poredimo ekran na Xperia Z3 i Z2 onda nema nikakve razlike.

Slične performanse

Što se tiče performansi Xperia Z3 dolazi sa unapređenim Snapdragon 801 čipsetom koji radi na 2.5 GHz, ali čisto sumnjam da će većina korisnika primetiti tu razliku u odnosu na Xperia Z2 koju pokreće Snapdragon 801 sa 2.3 GHz.

Oba telefona rade sa 3 GB RAM memorije i Adreno 330 grafikom.

Bolja kamera

Ovde se desilo najviše promena, jer Sony Xperia Z3 dolazi sa boljom kamerom u odnosu na Xperia Z2 telefon.

I dalje je isti broj megapiksela i Xperia Z3 ima 20.7 megapiksela, isti je i 1/2.3” Exmor RS senzor. Novost je 25 mm širokougaoni G objektiv koji omogućava veće vidno polje kamere.

Sony je takođe povećao ISO na 12800 koji će poboljšati fotografisanje u uslovima lošeg osvetljenja.

Pored ovih hardverskih Sony donosi i niz softverskih poboljšanja sa Xperia Z3 telefonom poput SoundPhoto, Face in moda koji snima dva video klipa istovremeno i ono što je možda najvažnije da je unaprijeđena digitalna stabilizacija slike.

Xperia Z3 ima bolju bateriju

Još jedan segment gde je Xperia Z3 bolja u odnosu na Xperia Z2 jeste baterija, iako vam možda ovo na prvu zvučni čudno jer Xperia Z2 ima bateriju od 3200mAh, a Xperia Z3 od 3100 mAh.

Međutim, Sony tvrdi da Xperia Z3 može izdržati dva dana rada, dok za Xperia Z2 tvrde 1.4 dana.

Šta još novo donosi Xperia Z3?

Sony_Xperia_Z3_Tablet_Compact_PS4_Black

 

Novost je to što sada ekran Sony Xperia Z3 možete koristiti za igranje PlayStation 4 igrica. Trenutno ova usluga nije dostupna, ali na početku će biti ekskluzivna samo za vlasnike Xperia Z3 telefona. Očekuju se da u budućnosti bude dostupna i za Xperia Z2.

Očekuje se da će Sony Xperia Z3 imati bolji zvuk od svog prethodnika zbog DSEE HX tehnologije koja pretvara zvukove lošijeg kvaliteta u skoro visoko kvalitetne zvukove.

Zaključak

Sama odluka da se svaki 6 mjeseci izabacuje novi vodeći telefon je kranje diskutabilna. Naše mišljenje je da bi im mnogo bolji potez bio da  pogledaju šta Samsung radi, objavljuje dva premium uređaja godišnje, ali u dve klase. Telefon i tablet i samim tim ne antagonizira svoje kupce, barem ne na taj način.

Što se tiče konkretne situacije između ova dva modela, jasno je da Xperia Z3 donosi poboljšanja u vidu izgleda, bržeg procesora, bolje kamere i baterije.

Međutim, pitanje je da li je to vredno nadogradnje, posebno ako već imate Xperia Z2? Naše mišljenje je da nije.

zivor: http://balkanandroid.com