Koji je najbolji način da sačuvate podatke

Postoje više načina na sačuvate vaše bitne podatke, koji je vama najsigurniji i najbolji, to je već pitanje, je svaki način arhiviranja ima svoje loše strane. Najstariji način i i najčešće korišćen bar kod nas i dalje je staromodni način čuvanja na diskovima. Pošto kod nas blurej diskovi još nisu popularni i većina njih još koristi DVD, logično je da će na ovoj vrsti optičkih diskova najviše čuvati podatke. Ujedno cena rezača, a i samih diskova, relativno je niska. Diskovi imaju kapacitet od 4,7 GB, što je dovoljno za veliki broj fotografija i muzike. Treba imati na umu da su oni najpodložniji oštećenjima, a samim tim i gubljenju podataka.

9200_optical_disk_2

Drugi način koji se kod nas najviše koristi je čuvanje podataka na HDD. Postoji veliki broj proizvođača, a eksterni hard-diskovi se najviše razlikuju po kapacitetu i brzini upisa podataka. Eksterni diskovi su odličan izbor kada treba preneti ili čuvati veliku količinu podataka. Upravljanje njima je jednostavno i mogućnost fizičkog oštećenja je značajno manja u odnosu na diskove. Ipak, ukoliko se hard-disk priključuje na veliki broj računara, postoji mogućnost inficiranja.

Treći način i najpopularniji u svetu ali ne i kod nas je Claud. Postoje specijalizovani sajtovi, odnosno servisi na kojima korisnici ostavljaju sve svoje podatke i mogu da čuvaju podatke na internetu. Tada korisnik u svakom trenutku preko bilo kojeg uređaja povezanog na internet može da im pristupi. Ipak, tu postoji ograničenje u veličini prostora za skladištenje i neophodnost interneta za pristup.

izvor: http://www.itnetwork.rs