Kontroverzna opcija za zaštitu privatnosti od sada podrazumevana za američke korisnike, a evo kako je vi možete aktivirati

Vesti, 26.02.2020, 04:00 AM

Kontroverzna opcija za zaštitu privatnosti od sada podrazumevana za američke korisnike, a evo kako je vi možete aktivirati

Nakon kraćeg odlaganja,Mozilla je započela uvođenje funkcije DNS over HTTPS (DOH)kao podrazumevane za Firefox za sve korisnike u SAD. Iz kompanije kažu da će uvođenje nove funkcije kao podrazumevane biti postepeno i da se nadaju da će sve biti završeno za nekoliko nedelja. Protokol bi trebalo da zaštiti jedan od najvažnijih aspekata pretraživanja interneta: prevođenje URL-ova u IP adrese. Bez DOH, drugi mogu videti koje ste web sajtove posetili, iako zahvaljujući HTTPS-u neće znati šta ste radili na tim sajtovima. Protokol štiti vašu privatnost prikrivajući DNS upite kao redovan HTTPS saobraćaj.

Ako živite izvan SAD, možete aktivirati ovu funkciju iz Firefoxovog menija, u podešavanjima pregledača. Dakle, u opciji Postavke -> Opšte pronađite Postavke mreže i kliknite na dugme Postavke u donjem desnom uglu. Ovde možete omogućiti DNS putem HTTPS-a. Podrazumevano, posle ove promene vaši šifrovani DNS upiti slaće se Cloudflareu. Korisnici mogu birati između dva provajdera – Cloudflare i NextDNS, a izbor se nalazi u padajućem meniju odmah ispod Omogući DNS putem HTTPS-a.

Zaštita naziva domena je nešto na čemu Firefox radi poslednjih nekoliko godina, a poslednjih nekoliko meseci i nekoliko drugih kompanija počelo je da razmišlja o tome. U oktobru prošle godine, Google je počeo da testira ovaj protokol u Chromeu.

Kao što je to slučaj sa većinom funkcija koje su u vezi bezbednosti i privatnosti, i u ovom slučaju nisu svi ljubitelji DNS over HTTPS protokola. Internet provajderi su protiv ovog protokola jer bi ljudima omogućio sakrivanje piraterije. Neki stručnjaci pak tvrde da protokol neće sprečavati internet provajdere da prate korisnike jer će moći da vrše ekstrapolaciju istorije pretraživanja koristeći druge podatke. Oni su zabrinuti i zbog centralizacije DNS saobraćaja preko samo nekoliko kompanija poput Cloudflarea. Uprkos tim prigovorima, Mozilla planira da nastavi sa primenom DNS over HTTPS-a, a kompanija planira da omogući ovaj protokol i u drugim zemljama u budućnosti.

Izvor:Informacija.rs