Kriminalci prikupljaju brojeve telefona kontakata korisnika WhatsAppa

Ne po prvi put, korisnici WhatsAppa su žrtve pokušaja prevare čiji je cilj da se prikupe brojevi telefona njihovih kontakata, a kao mamac se koristi funkcija video poziva.

v2_4496_whatsapp

WhatsApp trenutno ima 800 miliona aktivnih korisnika, ako je verovati Janu Koumu, direktoru WhatsAppa koji je to nedavno objavio na Facebooku. Zato i ne čudi zbog čega je popularni servis omiljena meta sajber kriminalaca.

Spam i prevare čiji su ciljevi korisnici ove komunikacijske platforme su postajali sve češći kako je rasla popularnost servisa. Sada se koristi novi mamac – dugo očekivana podrška za video pozive koju je kompanija nedavno implementirala.

Sajber kriminalcima nije trebalo mnogo da iskoriste priliku i počnu da šalju poruke u kojima se tvrdi da nova funkcija može biti aktivirana posetom jednom web sajtu.

Ta stranica sadrži jednostavna i jasna uputstva o tome kako navodno aktivirati ovu opciju. Da bi sve izgledalo uverljivije, prevaranti su postavili lažne poruke korisnika koji su navodno već isprobali novi servis, i koji tvrde da je bolji od Skypea.

Krajnji cilj kriminalaca je da prikupe brojeve korisnika WhatsApppa, verovatno da bi napravili bazu podataka koja će im poslužiti za različite maliciozne kampanje.

Ako korisnik sledi uputstva prevaranata, videće lažni proces verifikacije koji je tu da mu ulije poverenje. Jedan od koraka lažne verifikacije je učitavanje stranice na kojoj se od žrtve traži da pozove najmanje 10 aktivnih prijatelja ili 3 grupe.

U nekim slučajevima žrtve se preusmeravaju na lokalizovane online ankete. Po završetku ankete, korisnik će navodno dobiti aktivacioni kod za opciju video poziva.

Očekuje se da nova opcija bude dostupna ovog meseca. Do tada, korisnicima se savetuje da budu oprezni i da se uzdrže od kliktanja na linkove u porukama koje dobiju od nepoznatih.

izvor: http://www.informacija.rs