Kriminalci za širenje malvera koriste Microsoftove help fajlove

Sajber kriminalci koriste Microsoftove help fajlove (CHM) da bi širili malvere tako da to može proći potpuno neopaženo kada su u pitanju antivirusni proizvodi, upozoravaju stručnjaci.

v2_8802_h

Ova vrsta fajlova može biti pokrenuta na Windows operativnim sistemima od verzije Vista do Windows 8.1.

Prvi put su ovaj način infekcije računara u martu ove godine primetili istraživači iz kompanije Bitdefender. Sajber kriminalci su na ovaj način širili ransomware CryptoWall koji šifruje podatke na zaraženim računarima.

U utorak su istraživači iz firme Check Point objavili da kriminalci još uvek koriste CHM fajlove za infekciju računara i da se na ovaj način mogu prevariti antivirusi.

Microsoft još uvek nije razvio patch da bi blokirao ovaj način infekcije računara. Zbog toga ga kriminalci još uvek koriste jer im omogućava da ih ne detektuju antivirusni proizvodi.

Kada korisnik pokrene inficirani help fajl, inicira se zahtev za preuzimanje i izvršavanje malvera. U uzorcima koje su uhvatili istraživači iz Bitdefendera i Check Pointa, payload nosu naziv Putty.

Analiza uzorka do koga su došli istraživači Check Pointa je pokazala da malver detektuje mali broj antivirusa (3 od 35).

Šta više, istraživači kažu da malver može biti napravljen tako da bude potpuno nevidljiv za antivirusne proizvode, čime bi ovaj metod napada postao veoma opasan.

Jedan od najčešćih načina za širenje malvera je putem emaila i ova kampanja u tom pogledu nije izuzetak, ali se ona oslanja i na kanale komunikacije društvenih mreža.

Kriminalci mogu napraviti uverljive poruke reklamirajući popularne programe čiji je help fajl kompromitovan.

U većini slučajeva, softver koji ne zahteva instalaciju se isporučuje kao arhiva, sa jednostavim pristupom help fajlu.

izvor: http://www.informacija.rs