Lažni skraćeni Bitly linkovi za video igre vode do malvera

Nije retkost da sajber kriminalci koriste servise za skraćivanje linkova za distribuciju malvera. Jedan takav slučaj otkrili su istraživači kompanije Malwarebytes. Kriminalci ovoga puta koriste popularnost servisa Bitly, jednog od najpopulranijih servisa za skraćivanje linkova, pored Goo.gl i Ow.ly.

v1_7224_mb

Istraživači su identifikovali brojne YouTube i druge naloge sa kojih se dele različiti linkovi za krekovane igre. Linkovi imitiraju Bitly linkove, a obično imaju sledeći format: btly.pw/{naziv video igre}. Među igrama su ARMA 2, Alien: Isolation, Counter Strike 3, FIFA 15 i brojne druge.

Istraživači Malwarebytes još uvek testiraju ove linkove, ali su da bi pokazali kako funkcioniše širenje malvera odabrali igru Left 4 Dead 2 i link btly[.]pw/left4dead2.

Korisnici koji kliknu na link dospeće na besplatni fajl-šering sajt, u ovom slučaju ZippyShare, sa koga mogu preuzeti fajl.

Na sajtu se nalaze reklame koje izgledaju kao linkovi za preuzimanje (download), što može zbuniti korisnike. Pravi link je sasvim desno na stranici.

Ono što korisnik preuzima je RAR fajl u kome se nalaze Left 4 Dead 2 Setup.exe i READ ME FIRST.txt koji sadrži uputstvo za instalaciju. Od korisnika se traži da isključi antivirus na najmanje 10 minuta dok traje instalacija.

U RAR fajlu je i folder Crack koji sadrži dva DLL fajla, Steam_api.dll i User_licence.dll, kao i keyinfo.ini, koji sadrži dalje instrukcije.

Analiza je pokazala da je Left 4 Dead 2 Setup.exe, trojanac dropper.

Istraživači Malwarebytes su otkrili još jednu kampanju u kojoj se imitiraju Bitly linkovi, ali ovoga puta se btly[.]org koristi u spam kampanji koja korisnike vodi do lažnog BBC-jevog sajta na kome se reklamiraju sumnjivi dijetetski sumplementi Garcinia Cambogia.

Stručnjaci podsećaju korisnike da je zvanični sajt Bitly servisa na kome mogu skratiti linkove https://bitly.com, kao i da skraćeni linkovi uvek počinju sa bit.ly. Sve drugo što samo liči na to treba ignorisati.

izvor: http://www.informacija.rs