Lažni Zoom instalacioni programi šire skrivene malvere

Vesti, 07.04.2020, 11:30 AM

Lažni Zoom instalacioni programi šire skrivene malvere

Sajber-kriminalci koriste sve veću popularnost Zoom servisa za video konferencije za distribuciju instalacionih programa koji se potencijalnim korisnicima isporučuju u paketu sa zlonamernim softverom.

Ljudi provode sve više vremena u kućama s obzirom da su prinuđeni na fizičko distanciranje od drugih ljudi. Mnogi su upravo zbog toga počeli da koriste Zoom za radne sastanke na daljinu, časove fitnesa i virtuelna druženja.

Znajući to, sajber-kriminalci su počeli sa distribucijom programa za instalaciju Zoom aplikacije u paketu sa zlonamernim softverom, kao što su majneri kripto-valuta, trojanci koji omogućavaju daljinski pristup i adware.

Istraživači kompanije TrendMicro objavili su da su pronašli „Zoom Installer“ koji će na računar žrtve instalirati kriptomajner.

“Pronašli smo kripto-majner u paketu sa legitimnim instalacionim fajlom Zoom aplikacije za video konferencije, koji namamljuje korisnike koji žele da instaliraju softver, ali na kraju oni nehotice preuzimaju zlonamerni fajl. Kompromitovani fajlovi nisu iz zvaničnog centra za preuzimanje Zooma, a pretpostavlja se da dolaze sa lažnih veb sajtova. Radimo sa Zoomom kako bismo osigurali da oni mogu da na odgovarajući način to prenesu svojim korisnicima.”

Kada se instalira, ovaj će malver pokušati da koristi vaš GPU i CPU za rudarenje kripto-valute Monero, što će uzrokovati da vaš računar postane sporiji, da se možda pregreva i potencijalno ošteti hardver na vašem računaru.

Ostali instalcioni programi za Zoom koji se distribuiraju na internetu distribuiraju se sa neželjenim paketima softvera ili trojancima sa daljinskim pristupom.

Takav je “Zoom Installer” koji cilja nemačke korisnike i koji se isporučuje u paketu sa neželjenim softverom zajedno sa Zoom aplikacijom.

Još jedan takav program sa istim nazivom instaliraće trojanca koji omogućava daljinski pristup (RAT), inače poznatog pod nazivom Bladabindi, koji će napadaču pružiti potpun pristup računaru žrtve. Takav pristup omogućava napadaču da ukrade vaše podatke, napravi snimke ekrana ili preuzime i instalira drugi zlonamerni softver.

Kako većina ovih malvera na kraju instalira Zoom, korisnici nisu svesni da su na njihovim računarima instalirani drugi zlonamerni programi.

Da biste to sprečili, preuzmite Zoom sa zvaničnog sajta aplikacije. Preuzimanje sa bilo kog drugog sajta samo značajno povećava šansu da zarazite računar.

Izvor:Informacija.rs