Lozinka kontrolnog sistema londonske železničke stanice otkrivena u emisiji BBC-ja

Najslabija karika u informatičkoj bezbednosti i dalje su ljudi što dokazuje i sledeća vest.

v1_9752_pass

Jedna od najprometnijih železničkih stanica u Londonu Waterloo nepažnjom je otkrila svoju lozinku za jedan od sistema u kontrolnom centru i to u emisiji koji je emitovao BBC.

Korisničko ime i lozinka nalazili su se odštampani na papirićima koji su bili zalepljeni na monitoru centralnog upravljačkog računara stanice koji je snimljen u emisiji koja je prikazana prošle nedelje, u sredu uveče, na BBC-ju.

Ali ovi podaci koji bi trebalo da budu poverljivi nisu bili vidljivi gledaocima BBC-ja na nekoliko sekundi, već čitavih 44 minuta.

Emisiju je zatim bilo moguće pogledati i na YouTubeu, ali je kasnije uklonjena zbog ovog gafa.

U emisiji se govorilo o problemima britanske železničke mreže, a voditelji emisije Nik Hjuer i Margaret Mauntford nalazili su se u kontrolnom centru stanice u kome su se osetljivi podaci nalazili zalepljeni na monitoru uređaja.

Lozinke bi trebalo da zaštite uređaje, ali one gube smisao ako se kao u ovom slučaju lozinka odštampana na papiru stavi kao podsetnik na vrh uređaja koga bi trebalo da štiti.

Da stvari budu gore, ne samo da lozinka koja je poverljivi podatak nije trebalo da se pojavi u televizijskoj emisiji, već “Password3” je jedno od najgorih rešenja pri izboru lozinki. A to je bila lozinka koju su videli gledaoci BBC-ja.

Ovo nije prvi slučaj da se neka lozinka pojavi u jednoj televizijskoj emisiji. Nešto slično se dogodilo i timu koji je bio zadužen za bezbednost na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2014, ali i francuskoj televizijskoj mreži TV5 Monde o čemu smo nedavno pisali.

izvor: http://www.informacija.rs