Mac računari mogu biti krišom zaraženi crvom

Mac računari smatraju se bezbedniijim od drugih, ali na nivou firmwarea to opšte prihvaćeno uverenje ne mora nužno da bude istinito, tvrde istraživači Xeno Kovah, Corey Kallenberg i Trammell Hudson koji su otkrili nekoliko propusta u firmwareu instaliranom na Appleovim računarima, i napravili crva koji ih može krišom inficirati i promeniti firmware o kome je reč da bi obezbedili prisustvo na sistemu.

v1_4352_apple3

Thunderstrike 2 je unapređena verzija napada Thunderstrike koji je Hudson demonstrirao u januaru ove godine. Exploit koji je Hudson prošle godine demonstrirao ukazuje na to da firmware ne izlazi kriptovan iz fabrike i da ne proverava autentičnost ažuriranja koja isporučuje proizvođač. Istraživači kažu da su upozorili Apple na ovaj problem i da je kompanija objavila zakrpu za dva propusta ali da su tri ostala neispravljena.

Ovo je drugi Thunderstrike exploit. Prva verzija exploita zahteva da haker ima fizički pristup računaru. Nova verzija je opasnija jer crv lako može biti isporučen putem fišing emailova ili malicioznog web sajta i širiti se na druge računare.

Taj malver bi tada osmatrao periferne uređaje, kao što je Thunderbolt Ethernet adapter i inficirati firmware na njima. Crv bi se onda širio na sve računare sa kojima se adapter poveže.

Ova vrsta malvera ne može se lako detektovati jer antivirusni softver i druga bezbednosna rešenja ne skeniraju firmware. Ažuriranja sistema takođe ne mogu rešiti ovaj problem, jer ih malver može blokirati ili se malver može prepisati preko firmwarea posle ažuriranja.

Reinstalacija operativnog sistema ili zamena hard diska takođe nisu od pomoći. Jedino rešenje je flešovanje čipa koji sadrži malver. Na žalost, to je nešto što mnogi korisnici ne bi umeli da urade.

Istraživači će pokazati napad i efikasnost malvera na konferenciji Black Hat USA 2015.

A kako to izgleda možete pogledati u kratkom videu objavljenom na YouTubeu.

izvor: http://www.informacija.rs