Malver u kompjuteru Angele Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel baš nema sreće sa hakerima.

v1_4589_Bundestag

U oktobru 2013., Angela Merkel je optužila američku Nacionalnu bezbednosnu agenciju da je prisluškivala njen mobilni telefon.

Merkelova je to saznala kada je uzbunjivač Edvard Snouden, koji je radio za NSA, otkrio da je agencija prisluškivala telefonske razgovore 35 svetskih lidera.

Ove optužbe su rezultirale zahlađenjem odnosa Nemačke i Obamine administracuje, a Bela kuća je u to vreme objavila saopštenje u kome je bio upadljiv pažljiv izbor glagolskih vremena: “SAD ne prisluškuju i neće prisluškivati kancelarku…” Prošlo vreme je upadljivo izostalo iz ovog saopštenja. To je moglo da znači samo jedno – Bela kuća nije demantovala da je prisluškivala komunikacije nemačke kancelarke, već samo da to trenutno ne radi i da to u budućnosti neće činiti.

Prošle nedelje otkriveno je da su kompjuterske mreže nemačkog Bundestaga, uključujući i kancelarkin računar, kompromitovane, ali su za to ovog puta nije optužena NSA.

Nemački Bild je ovog vikenda objavio da je računar koji koristi Angela Merkel u donjem domu parlamenta bio među prvima koji je inficiran trojancem.

Prema pisanju Bilda, hakeri su navodno iskoristili kancelarkin računar i njen nalog za slanje emailova sa malicioznim linkom članovima Bundestaga. Emailovi su izgledali kao poziv sa konferenciju koji je sadržao maliciozni link, koji je bio krivac za infekciju računara malverom.

Trojanac je pronađen na 15 računara. Postoje dokazi da su sa pet računara hakeri ukrali neke podatke.

Prema pisanju Šigla, navodno je ruska obaveštajna služba odgovorna za ovaj napad.

izvor: http://www.informacija.rs