MasterCard testira potvrdu plaćanja uz pomoć “selfija“

Petsto američkih korisnika MasterCard platnih kartica od ove jeseni će testirati novi sistem koji je osmišljen sa ciljem da se ubrza proces digitalnog plaćanja, bez unošenja PIN koda ili lozinke. U MasterCardu misle da je to jednostavnije od pamćenja lozinke.

v1_7550_MasterCard

Pilot program će trajati nekoliko meseci, a tokom tog perioda učesnici će potvrđivati svoju kupovinu na internetu pritiskom prsta na smart uređaj ili pravljenjem “selfija”. Sistem će tražiti od korisnika da namigne kako bi se izbeglo da neko sa lošim namerama jednostavno zloupotrebi njegovu fotografiju.

Smart uređaji će morati da imaju MasterCard aplikaciju koja će prepoznavati lice i otisak prsta.

U kompaniji očekuju da će ovaj novi postupak provere identiteta korisnika pre svih pozdraviti mladi, kojima su “selfiji” vrlo bliski.

Iz MasterCarda obećavaju da neće moći da rekonstruišu fotografiju lica korisnika. Kompanija će čuvati algoritam, a ne fotografiju korisnika, a on će se prenositi i čuvati na bezbedan način na serverima MasterCarda.

Za potrebe ovog projekta, MasterCard sarađuje sa svim proizvođačima smart telefona, a privode se kraju i pregovori sa dve velike banke.

U budućnosti, očekuje se da će korisnici moći da potvrde plaćanje pomoću glasa i otkucaja srca.

izvor: http://www.informacija.rs