Microsoft će blokirati preuzimanje neželjenog softvera u Edgeu

Vesti, 03.02.2020, 04:00 AM

Microsoft će blokirati preuzimanje neželjenog softvera u Edgeu

Microsoft planira da uskoro počne da blokira preuzimanje “potencijalno neželjenih aplikacija”, malicioznih aplikacija koje nisu nužno malveri, i tako ojača arsenal alata za zaštitu svog web pregledača baziranog na Chromeu, Microsoft Edge. Nova verzija Microsoft Edgea za Windows i Mac objavljena je u januaru, a kompanija već radi na nizu značajnih poboljšanja. Jedno od njih je i funkcija koja treba da blokira potencijalno neželjene aplikacije.

Poznate i kao crapware ili adware, te aplikacije nisu nužno zlonamerni softver, ali ih korisnici svakako ne žele. To mogu biti “kripto-majneri” koji se kriju u naizgled legitimnim aplikacijama, alatnim trakama ili aplikacijama koje dosađuju korisnicima reklamama ili obaveštenjima.

Microsoft Edge već blokira maliciozna preuzimanja koristeći Microsoft Defender SmartScreen, funkciju koja je slična Googleovoj SafeBrowsing.

Međutim, ova nova funkcionalnost je drugačija jer ne mora nužno ciljati zaražene aplikacije, objašnjava direktor Microsoft proizvoda Erik Lorens.

„I osnovni SmartScreen i SafeBrowsing blokiraju malvere. Ova funkcija ide i korak dalje blokiranjem preuzimanja koja sadrže potencijalno neželjeni kod (koji tehnički nije malver)“, objasnio je Lorens.

Nova funkcija se pojavljuje u beta verziji Microsoft Edgea, što ukazuje da će uskoro debitovati u stabilnoj verziji pregledača, možda već ovog meseca s obzirom da je kompanija najavila prvo veće ažuriranje za Edge u februaru.

Međutim, Microsoft ne omogućava ovu funkciju podrazumevano. Korisnici će morati da je sami omoguće u podešavanjima Edgea.

Microsoft je ovu zaštitu pružao samo poslovnim kupcima koji koriste naprednu zaštitu od pretnji Microsoft Defendera, a sada će preko Edgea biti dostupna svim poslovnim i kućnim korisnicima.

Izvor:Informacija.rs