Microsoft Edge od sada automatski blokira preuzimanje potencijalno neželjenih programa

Vesti, 28.02.2020, 04:30 AM

Microsoft Edge od sada automatski blokira preuzimanje potencijalno neželjenih programa

Microsoft je objavioda će počev od Microsoft Edgea 80.0.338.0 preuzimanje potencijalno neželjenih aplikacija (PUA) moći da bude automatski blokirano.

PUA – potencijalno neželjeni programi su softver koji degradira celokupni Windows doživljaj nakon instaliranja.

Microsoft klasifikuje mnoštvo programskih kategorija kao PUA, poput aplikacija koje koriste vaš uređaj za rudanje kriptovaluta, za prikazivanje oglasa ili ankete ili koje imaju lošu reputaciju u industriji.

Ova vrsta programa takođe može eksponencijalno povećati rizik da se računar ili mreža zarazi malverom, otežavajući detekciju i uklanjanje malvera.

Microsoft je započeo testiranje ove nove funkcije u Canary izdanju Microsoft Edgea baziranog na Chromiumu u septembru 2019. godine. Tada su korisnici morali da sami aktiviraju ovu funkciju i da ponovo pokrenu pregledač. Sada je funkcija dostupna u najnovijim verzijama Edgea za sve korisnike, ali se i dalje mora ručno omogućiti jer nije podrazumevana.

Počev od Edgea 80.0.338.0, u podešavanjima, klikom na „Privatnost i usluge“, u delu “Usluge” možete ručno omogućiti opciju „Blokiraj potencijalno neželjene aplikacije“.

Kada se ova funkcija aktivira, preuzimanja koje Microsoft Edge detektuje kao PUA automatski će biti blokirana a Edge će na traci za preuzimanje prikazati poruku da je Microsoft Defender SmartScreen blokirao aplikaciju kao potencijalno neželjenu.

Ako je aplikacija pogrešno označena kao PUA, korisnici mogu da izaberu da je preuzmu klikom na traku, odabirom opcije “Keep”, a zatim klikom na “Keep anyway”.

Iz edge://downloads/, korisnici mogu da odaberu da prijave ovu aplikaciju kao dobru, šta će ih uputiti na Microsoftov sajt.

Da bi funkcija blokiranja preuzimanja PUA radila u Microsoft Edgeu, prvo morate uključiti Windows Security Microsoft Defender SmartScreen, kažu iz tima koji razvija Edge.

Kako ova funkcija radi možete videti na Microsoftovoj demo stranici Microsoft Defender SmartScreen.

Izvor:Informacija.rs