Microsoft ispravio bag u Internet Exploreru koji sajber-kriminalci koriste za napade na korisnike Windowsa

Vesti, 12.02.2020, 03:00 AM

Microsoft ispravio bag u Internet Exploreru koji sajber-kriminalci koriste za napade na korisnike Windowsa

Microsoft je objavio bezbednosne ispravke za bag koji utiče na nekoliko verzija Internet Explorera.

Sredinom januara, Microsoft je potvrdio do Internet Explorer ima do tada nepoznati bag (CVE-2020-0674) za koji sajber-kriminalci znaju i koga koriste za napade na korisnike Windowsa.

Bag, koji su prijavili Klement Lesinj iz Googleove Grupe za analizu pretnji i Ela Ju iz kompanije Qihoo 360, „mogao bi da ošteti memoriju na takav način da napadač može izvršiti proizvoljni kod u kontekstu trenutnog korisnika“, objasnio je Microsoft.

Ako je korisnik prijavljen sa administrativnim dozvolama na kompromitovanom uređaju, napadači bi mogli preuzeti potpunu kontrolu nad sistemom što im omogućava instalaciju programa i manipulaciju podacima ili mogućnost kreiranja naloga sa potpunim korisničkim pravima.

U vreme kada se saznalo za ovu ranjivost, Microsoft je objavio samo mere za ublažavanje koje su uklanjale dozvolu za jscript.dll tako da napadači na ranjivim sistemima ne mogu da iskoriste ovaj bag u potpunosti. Međutim, ove mere remetile su štampanje na računaru zbog toga što drajveri štampača i softver koriste jscript.dll.

U utorak je Microsoft objavio mesečni paket ažuriranja koji uključuje i ona za CVE-2020-0674 bag. Više o ovom i ostalim dostupnim ažuriranjima možete naći na sajtu Microsofta.

Izvor:Informacija.rs