Microsoft ispunio obećanje: Bolja zaštita od špijuniranja za Outlook.com i OneDrive

Microsoft je ispunio obećanje dato krajem prošle godine o enkripciji za svoja dva cloud servisa, Outlook.com i OneDrive, u cilju bolje zaštite korisnika od hakera i kriminalaca, pa i špijuniranja od strane vlasti.

v1_1025_images (1)

“Naš cilj je da pružimo još veću zaštitu podataka u svim Microsoftovim servisima koje koristite i na koje se svakodnevno oslanjate,” napisao je Met Tomlinson, potpredsednik Microsoft Trustworthy Computing Security u postu na kompanijskom blogu, dodajući da bi ove mere trebalo da osiguraju da će vlasti koristiti legalne postupke, a ne tehničku grubu silu, ako žele pristup podacima.

U decembru je Microsoft najavio značajna poboljšanja u enkripciji za svoje brojne servise koja će biti dostupna u narednih godinu dana. Tada je Microsoft izrazio zabrinutost zbog otkrića da “neke vlade zaobilaze online zaštitne mere”, kao i zakonske procedure da bi krišom prikpljale privatne podatke korisnika.

“Ako je to tačno, situacija preti da ozbiljno podrije sigurnost i privatnost online komunikacija pretvarajući vladino špijuniranje u ATP (advanced persistent threat) kao što su sofisticirani malveri i sajber napadi”, napisao je u decembru Bred Smit, Microsoftov glavni pravni zastupnik.

Provajderi cloud servisa, kao što su Microsoft, Google, Amazon i drugi, posle skandala sa američkom Nacionalnom bezbednosnom agencijom (NSA) ulažu mnogo napora da poprave štetu i uvere svoje korisnike i klijente da čine sve da bi zaštitili njihove podatke i komunikaciju. Kompanije ubrzano rade na jačanju enkripcije, pa je tako Google u aprilu najavioend-to-end enkripciju za svoj Gmail servis, i zaštitu emailova u tranzitu između Googleovih centara podataka. Nedavno je kompanija najavila sličnu zaštitu i za svoj GoogleDrive servis.

Microsoft je juče saopštio da je od sada sva dolazna i odlazna pošta korisnika servisa Outlook.com zaštićena TLS (Transport Layer Security) enkripcijom na putu do i od Microsoftovih email sistema. Ako neki drugi email provajder učestvuje u prepisci, on takođe mora imati implementiranu TLS. Microsoft radi sa drugim velikim email provajderima, uključujući Deutsche Telekom, Yandex i Mail.Ru, da bi se obezbedilo da emailovi poslati ovim ili od ovih popularnih email provajdera budu šifrovani u tranzitu.

Outlook.com je sada zaštićen i PFS (Perfect Forward Secrecy) enkripcijom, što znači da se za svaku konekciju koristi poseban kriptografski ključ, nausmično generisan za svaku sesiju što, kako kaže Tomlinson, “otežava napadačima dešifrovanje konekcija”. Bez PFS, ako vlasti traže ili pokušaju da ukradu dugotrajni kriptografski ključ koji se koristi za sigurne veze, mogu ga koristiti za sve prošle, sačuvane sesije. PFS to onemogućava jer je moguće dešifrovati samo jednu sesiju uz pomoć jednog kompromitovanog ključa za tu sesiju.

PFS podršku dobio je i web sajt OneDrive, mobilna aplikacija i desktop klijenti.

Kompanija je juče najavila i otvaranje prvog Centra za transparentnost (Microsoft Transparency Center) u Vašingtonu. Taj i nekoliko drugih centara koji u budućnosti budu otvoreni će omogućiti vladama da pregledaju izvorni kod za ključne Microsoftove proizvode i tako otklone sumnju da neki od Microsoftovih proizvoda sadrži backdoor.

Microsoft očigledno nastoji da uveri strane vlade da ne obezbeđuje američkim vlastima pristup svojim cloud sistemima za potrebe špijuniranja pojedinaca, državnih institucija i inostranih kompanija.

izvor: http://www.informacija.rs