Microsoft izazvao Apple i Samsung: Lumia 830 i 730

Microsoft predstavio dva Lumia telefona, 830 i 730, kojima izaziva Apple i Samsung da naprave nešto slično, ako su sposobni za tako nešto.

Lumia-830

Berlinski IFA sajam bio je pravo mesto da Microsoft i Lumia (Nokia polako prestaje da postoji, ne zaboravite) predstave dva nova telefona. Ovaj događaj kompanija je iskoristila i da izazove najveće konkurente – Samsung i Apple – da pokažu da li mogu jače i bolje od ovoga šta nam je Microsoft upravo predstavio.

Kris Veber, direktor prodaje, objasnio nam je u uvodnom izlaganju, da je Microsoft već povećao bazu svojih WP aplikacija na 320.000, pohvalio se da je usavršio Kortanu, digitalnu pomoćnicu, ali i istakao da je ponosan na ono što su do sada uradili Nokia, Microsoft i Windows Phone.

Microsoft je dan pred objavljivanje svojih novih telefona u Berlinu još nekoliko aplikacija „krstio“ novim imenom, pa ćemo Nokia brend sretati sve ređe. Na taj način su Nokia Storyteller, Nokia Creative Studio, Nokia Panorama i Nokia Cinemagraph postali funkcionalno iste aplikacije, ali sa novim Lumia imenom.

Kris je posebno naglasio da je kamera aplikacija ubrzana, da je smanjeno vreme između aktiviranja, prve slike, kao i vreme između slikanja dva snimka. Tačna brojka je 42 milisekunde između dva snimka. Takođe, stiže podrška za 4K video, koji se može snimati u 8.3 megapiksela, uz 24 sličice u sekundi, a onda napraviti slika, od odabranog frejma visoke rezolucije. Sve ovo će biti dostupno za Lumije 930, 1520 i Lumiju ICON kasnije ili najkasnije do kraja ove godine.

Lumia 830, Nokia, Lumia.Lumia 830 kvalitet kamere.

 

Lumia 830
Microsoft izaziva Samsung i Apple na „fajt“ sa prvim „flegšip telefonom za mase“, koji je najlakši i najtanji Lumia vodeći uređaj od Nokije i Microsofta do sada. Težak je 150 grama, tanak tačno 8.5 milimetara i koštaće 330 evra pre poreza i taksi. Dolazi već ovog meseca, zajedno sa podrškom za bežično punjenje, kvadkor Snapdragon procesorom, kućištem u boji i gomilom novih dodataka i opreme. Ovo je, zapravo, Lumia 930, ali u novom i poboljšanom pakovanju. Ima PureView potpis, OIS funkciju, ZEISS optiku, kameru rezolucije 10 megapiksela, kao i potpuno novi kvalitet kamere do sada na Lumia uređaju.

Microsoft je uporedio kvalitet slike sa ovog telefona s istom slikom napravljenom iPhonom 5S i rezultat možete videti na slici iznad. Komentar na kvalitet slike napravljene Samsungom Galaxy S5 je bio sledeći:“Istu sliku napravili smo pomoću Galaxyja S5, ali je kvalitet slike bio još gori u poređenju sa slikom iPhona 5S, pa jednostavno nije bila vredna naše PowerPoint prezentacije“.

Microsoft je predstavio i aplikaciju „Dynamic flash“ koja automatski bira kada je potrebno aktivirati blic, koju vrstu svetla će koristiti i kako će se slika prilagoditi nakon korišćenja blica. Ovo je još jedna inovativna Lumia funkcija, koja će biti dostupna na modelu Lumia 830, za početak, a uskoro se može očekivati i za druge Lumia uređaje

Lumia 830 specifikacije:
Dimenzije i težina: 139 x 80 x 8.5 milimetara, 150 grama
Displej: 5 inča, 720 x 1.280, ClearBlack IPS LCD, Gorilla glass 3 staklo, 296 ppi
Čipset: 1.2 GHz kvadkor Snapdragon 400 čipset, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM-a
OS: Windows Phone 8.1
Memorija: 16 GB interne memorije + 128 GB microSD podrška + 15 GB OneDrive
Glavna kamera: 10 MPx ZEISS, PureView, autofokus, blic
Prednja kamera: Full HD 0.9 MPx sa Selfi App i unapređenim modom za selfije i Skype
Video kamera: 1.080p Full HD zapis sa 30 fps
Povezivanje: dualbend Wi-Fi a/b/g/n, stereo Bluetooth 4.0, microUSB, GPS sa A-GPS i GLONASS podrškom, HERE Drive+ besplatna glasovna navigacija, 3.5 mm audio i NFC
Baterija: 2.200 mAh
Dodatno: Nokijina nova Camera aplikacija i FM Radio

Lumia 730, Nokia, Lumia.Lumia 735.

Lumia 730 dual SIM i Lumia 735
Tokom 2014. do sada je napravljeno preko 50 milijardi selfija, koji su uglavnom lošeg kvaliteta. Microsoft će to promeniti sa Lumijama 730 dual SIM sa 3G i 735 sa LTE vezom. Ovaj uređaj ima širokougaonu 24 mm kameru rezolucije pet megapiksela s prednje strane namenjenu posebno slikanju selfija.

Da bi pokazao koliko je ovo ozbiljan telefon s prednjom kamerom i selfi fotkanjem Microsoft je angažovao nacionalni tim Nemačke za slikanje i svi su stali u kadar. Takođe, tokom prezentacije na scenu je izašlo tridesetak ljudi, koji su slikani prednjom kamerom. Uz takvu prednju kameru Microsoft je predstavio i Selfi App, novu aplikaciju za stvaranje, izmenu i deljenje selfi fotki. Ova aplikacija jednostavno omogućava najbolje selfi fotke do sada, po rečima Microsofta i angažuje i prednju i zadnju kameru za selfi fotkanje, po potrebi.

Prednja kamera je omogućila i bolje Skype pozive, zahvaljujući kvalitetnijoj optici, a Microsoft će na poklon svim novim Lumia kupcima pokloniti tri meseca premijum Skype kredita, koje mogu da iskoriste za internacionalne pozive i druge Skype usluge koje se plaćaju.

Lumia 730 dual SIM koštaće 199 evra pre poreza i taksi, a donosi kvadkor Snapdragon 400 procesor brzine 1.2 gigaherca, displej dijagonale 4.5 inča i u prodaji će biti do kraja ovog meseca u Lumia prepoznatljivim bojama.

Lumia 730 specifikacije:
Dimenzije i težina: 134 x 68 x 8.7 milimetara, 130 grama
Displej: 4.7 inča, 720 x 1.280, ClearBlack OLED, Gorilla glass 3 staklo, 316 ppi
Čipset: 1.2 GHz kvadkor Snapdragon 400 čipset, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM-a
OS: Windows Phone 8.1
Memorija: 8 GB interne memorije + 128 GB microSD podrška + 15 GB OneDrive
Glavna kamera: 6.7 MPx ZEISS, autofokus, blic
Prednja kamera: Full HD 5 MPx sa Selfi App i unapređenim modom za selfije i Skype
Video kamera: 1.080p Full HD zapis sa 30 fps
Povezivanje: dualbend Wi-Fi a/b/g/n, stereo Bluetooth 4.0, microUSB, GPS sa A-GPS i GLONASS podrškom, HERE Drive+ besplatna glasovna navigacija, 3.5 mm audio i NFC
Baterija: 2.200 mAh
Dodatno: Nokijina nova Camera aplikacija i FM Radio

izvor: http://mondo.rs