Microsoft ukida Google pretragu u nekim uređajima

Iz nekih svojih Lumia telefona Microsoft će Google pretraživač učiniti nedostupnim čak i kao opciju.

Lumia-630-Dual-SIM-3

Do sada ste na svojim Nokia Lumia, odnosno sada Nokia by Microsoft telefonima imali mogućnost da izaberete primarni pretraživač sadržaja na internetu i u ponudi su bili Yahoo, Bing i Google. Na novim Lumia telefonima, poput Lumia 930 ili Lumia 630, Google će biti ukinut, makar tako kažu na Windows Phone Central portalu. To znači da novi uređaji, osim ukoliko operater ne zahteva drugačije, neće imati Google pretraživač, niti Yahoo kao opciju, nego će se pretraga vršiti isključivo preko Bing pretraživača. Stari telefoni koji će biti nadograđeni na Windows Phone 8.1 i dalje će imati opciju izbora.

Iako ova vest zvuči bombastično, prema našim iskustvima nema razloga za brigu, jer Bing radi dobro, pogoni Cortanu (digitalnu asistentkinju, pogledajte samo njene odgovore dole) bolje nego Google svoj Now, a i Facebook odavno u sistemu pretrage koristi Bing (van i na društvenoj mreži) i do sada nismo promašili ništa što smo tražili.

Cortana, Windows Phone 8.1, Kortana.Kortana o svojim rivalima 🙂

U svakom slučaju, ukoliko želite Google pretragu na Windows Phonu, imate na raspolaganju aplikaciju, koja je jedina dostupna zvanična Google aplikacija. Ovaj potez Microsofta nas nimalo ne čudi, jer i Google odavno „kulira“ Microsoft, ne stvara aplikacije za WP sistem,zabranjuje ih i otežava korišćenje, pa je ovakav stav donekle i razumljiv.

izvor: http://mondo.rs