Microsoft upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Vesti, 20.01.2020, 04:00 AM

Microsoft upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft je potvrdio da Internet Explorer ima do sada nepoznati bag koji sajber-kriminalci aktivno koriste za napade.

Bag utiče na sve verzije operativnog sistema Windows – Windows 10, Windows 8.1 i Windows 7 za koji je Microsoft nedavno ukinuo podršku. Microsoft je bag ocenio kao „umeren“ na Windows Server uređajima i „kritičan“ na ostalim verzijama operativnog sistema Windows.

Bag je prisutan u Internet Explorer 9, Internet Explorer 10 i Internet Explorer 11.

Daljinsko izvršenje koda obezbeđuje napadačima ista prava koja ima i prijavljeni korisnik, što u slučaju administratorskog naloga znači da mogu dobiti potpunu kontrolu nad hakovanim uređajem.

Napad se može izvršiti preko posebno napravljenog web sajta, objašnjava Microsoft.

Microsoft kaže da već radi na ispravci, ali u međuvremenu se korisnicima preporučuje da primene rešenje koje će zaštititi uređaje od napada. To je važno ako koristite Internet Explorer s obzirom da je Microsoft priznao da sajber-kriminalci koriste ovaj bag za napade na ranjive uređaje.

Microsoft kaže da korisnici treba da ograniče pristup JScript.dll. Uputstvo kako to uraditi možete naći na Microsoftovom sajtu.

Ispravku za bag treba očekivati najkasnije 11. februara kada će Microsoft objaviti novi mesečni paket ažuriranja, ali je verovatnije da će se to dogoditi mnogo ranije, verovatno već ove nedelje.

Izvor:Informacija.rs