Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Vesti, 17.07.2019, 02:26 AM

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza problema sa privatnošću.

U saopštenju na zvaničnom sajtu, Kancelarija za zaštitu podataka i slobodu informacija Hesena objašnjava da Microsoft Office 365 prikuplja telemetrijske podatke i šalje ih serverima u Sjedinjenim Državama.

Priča počinje pre nekoliko godina kada je Microsoft odlučio da podatke nemačkih korisnika čuva u oblaku u Nemačkoj.

2017., vlasti u Hesenu su zvanično dale zeleno svetlo za Microsoftove proizvode koji će se koristiti u lokalnim školama sve dok se podaci čuvaju u Nemačkoj.

Sve se promenilo 2018. godine kada je iz nekog razloga Microsoft odustao od nemačkog servisa u oblaku, nastavljajući sa prenosom informacija prikupljenih od lokalnih korisnika na servere u Sjedinjenim Državama.

Zbog toga, korišćenje Office 365 u školama u Hesenu više nije dozvoljeno, jer američka vlada tako može pristupiti informacijama koje pripadaju nemačkim korisnicima, tvrde lokalne vlasti. Vlasti su zabrinute i za Windows 10, navodi se u saopštenju.

„Korišćenjem operativnog sistema Windows 10, velika količina telemetrijskih podataka se šalje Microsoftu. Ovaj sadržaj nije razjašnjen uprkos ponovljenim upitima, a takav sadržaj se prenosi i kada se koristi Office 365“, kažu nemačke vlasti.

Slična rešenja iz Googlea i Applea mogla bi takođe predstavljati rizik zbog mogućnosti pristupanja podacima koje ima američka vlada, objašnjavaju nemački zvaničnici koji su ove kompanije pozvali na veću transparentnost.

Microsoft kaže da sa vlastima Hesena radi na rešavanju ovih problema, mada za sada, nije jasno da li je kompanija spremna da ponovo koristi svoj nemački server za lokalno čuvanje podataka o korisnicima.

Izvor:Informacija.rs