Mozilla eksperimentiše sa Private Browsing i dodacima u pre-beta verziji Firefoxa

Mnogi browseri imaju privatan mod koji sprečava druge korisnike da znaju previše o vašim navikama na mreži. Ali šta se dešava sa web sajtovima koje posećujete, da li privatni mod i njih sprečava da prate ono što radite?

v1_9055_tp-pbm-start-page-small-FINAL

Mozilla smatra da može da pomogne. Zato je kompanijaupravo objavila pre-beta verziju Firefoxa čiji ažurirani, eksperimentalni Private Browsing mod blokira web elemente koji mogu pratiti vaše ponašanje, kao što su alati za analitiku i servisi društvenih mreža. Iako to može remetiti normalan rad nekih sajtova, u Mozilli procenjuju da je bolje držati radare sajtova isključene po defaultu. Ako naiđete na probleme, moguće je promeniti podešavanja privatnosti i bezbednosti.

To nije jedini test koji je u toku. Pre-beta testira i verifikaciju dodataka, tako da pluginovi koji su preuzeti ne mogu dodavati neželjene trake sa alatima, ubacivati reklame ili prikupljati više podataka nego što bi trebalo. Kao i sa Chromeom, možete isključiti ovaj filter ako vam oprez ne spada u prioritete. Ako želite da isprobate nešto od ovoga odmah, možete preuzeti pre-beta verziju Firefoxa, jer će proći još neko vreme pre nego što bude dostupna finalna verzija.

izvor: http://www.informacija.rs