MUP Srbije upozorio građane i firme na lažni email u kome se krije trojanac

Vesti, 16.04.2020, 01:00 AM

MUP Srbije upozorio građane i firme na lažni email u kome se krije trojanac

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije upozorilo je građane i kompanije da se pojavio maliciozni program, trojanac, koji se širi elektronskom poštom poslatom sa navodne email adrese MUP-a “invitations@mup.gov.rs”, i da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

MUP poziva kompanije i građane da ukoliko dobiju takav email to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na email adresu vtk@mup.gov.rs.

U navedenom emailu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke poziva da dođe u policiju u vezi navodne istrage koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata.

Reč je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlja da se email šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl „pdf.iso“ koji sadrži trojanca koga detektuju 22 antivirusa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge u ovakvim emailovima koji se šalju sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje, saopštio je MUP Srbije.

Izvor:Informacija.rs