Nakon ukidanja podrške za Windows 7 Microsoft primoran da objavi besplatnu zakrpu za sve korisnike

Vesti, 28.01.2020, 02:30 AM

Nakon ukidanja podrške za Windows 7 Microsoft primoran da objavi besplatnu zakrpu za sve korisnike

Microsoft je 14. januara objavio poslednja ažuriranja za Windows 7, posle čega je podrška za operativni sistem ukinuta posle više od 10 godina za sve osim za one koji će naredne dve godine plaćati zakrpe preko programa Extended Security Update (ESU). Iako su poslednja ažuriranja za Windows 7 izgledala prilično rutinski, jedno od njih je izgleda napravilo probleme.

Microsoft je priznao da je jedno od poslednjih ažuriranja izazvalo probleme sa pozadinom za pojedine korisnike Windowsa 7. „Nakon instaliranja KB4534310 pozadina za radnu površinu može biti crna kada je postavljena na Stretch“, rekao je Microsoft. Izgleda da ovaj bag utiče samo kada je pozadinska slika na radnoj površini “rastegnuta”, a opcije „Uklapanje“, „Popunjavanje“, „Pločica“ ili „Centar“ funkcionišu normalno.

To je neprijatna greška za Microsoft, s obzirom da se desila onda kada je kompanija trebalo da prestane da podržava Windows 7. Kompanija je najpre preporučila korisnicima da umesto opcije “Stretch”, odaberu neku drugu opciju prikaza pozadinske slike (Fill, Fit, Tile ili Centre).

Microsoft je u početku rekao da radi na ispravci za Windows 7 koja će biti dostupna samo „organizacijama koje su kupile Windows 7 Extended Security Update (ESU)“. Međutim, kompanija se preko noći predomislila i najavila da će ispravka biti dostupna svima koji koriste Windows 7 i Windows Server 2008 R2 SP1. To znači da Microsoft mora produžiti podršku za Windows 7 da bi popravio ovu grešku.

Za Microsoft nije neobično da objavljuje zakrpe za operativne sisteme kojima je ukinuta podrška, ali korisnici obično moraju da kupe ESU. To je 25 ili 50 dolara po računaru za firme koje i dalje rade sa Windowsom 7. Tako je nemačka vlada platila oko 887000 dolara za svoje računare. Međutim, Microsoft je u prošlosti izdavao i javne zakrpe za Windows XP kako bi sprečio napade ransomwarea.

Izvor:Informacija.rs