Napad ruskih hakera na Pentagon

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike,televizija NBC je objavila da je Rusija 25. jula izvela “sofisticirani sajber napad” na Pentagon. Cilj napada je bio zaštićeni email sistem Združenog generalštaba Pentagona, koji zbog napada nije radio skoro dve nedelje.

v1_6416_Pentagon

Prema rečima neimenovanih zvaničnika, hakerski napad koji se dogodio krajem jula uticao je na oko 4000 zaposlenih, među kojima je i vojno i civilno osoblje Združenog generalštaba.

Izvori NBC-a rekli su da se sajber napad izgleda oslanjao na neku vrstu automatizovanog sistema koji je velikom brzinom prikupljao veliku količinu podataka koji su u roku od jednog minuta poslati na hiljade naloga na internetu. Zvaničnici su takođe naveli da se sumnja da su napad koordinisali ruski hakeri preko kriptovanih naloga na društvenim mrežama.

Oni su istakli da za sada nije jasno da li je napad izveden uz dozvolu ruske vlade ili je delo pojedinaca. Ipak, s obzirom na cilj napada, u Pentagonu veruju da iza napada stoji država.

Prema rečima zvaničnika tokom napada nisu ukradene ni kompromitovane poverljive informacije, a napadači su uspeli da hakuju samo email naloge koji nisu pod posebnim merama zaštite.

izvor: http://www.informacija.rs