Ne nasedajte na ponude da preuzmete filmove nagrađene Oskarom, iza toga se kriju malveri

Vesti, 11.02.2020, 04:00 AM

Ne nasedajte na ponude da preuzmete filmove nagrađene Oskarom, iza toga se kriju malveri

Ako želite da pogledate filmove koji su nominovani za Oskara i pobednike za 2020. godinu, samo se potrudite da to uradite legalno.Stručnjaci kompanije Kasperskypronašli su stotine web sajtova koji obećavaju besplatno preuzimanje najhvaljenijih filmova ove godine, ali iza ovih obećanja zapravo se kriju malveri. Oni su otkrili više od 20 web sajtova koji navode korisnike da unose brojeve kreditnih kartica i druge osetljive podatke.

“Džoker” je bio film koji se najčešće koristio za namamljivanje žrtava: istraživači su pronašli 304 zlonamerna fajla koji se kriju iza ovog filmskog naslova. Film “1917.” nalazi se na drugom mestu sa 215 zlonamernih fajlova za koje je on poslužio kao mamac, za film “Irac” je pronađeno 179 malicioznih fajlova, a za “Bilo jednom u Holivudu” 150. Sa korejskim filmom “Parazit” koji je u nedelju uveče dobio Oskara nije povezana nijedna zlonamerna aktivnost.

“Fišeri računaju na interese potencijalnih žrtava”, kaže Dmitrij Bestužev, šef istraživačkog centra za Latinsku Ameriku kompanije Kaspersky. “To može biti strah, pohlepa ili bilo koja druga emocija zbog kojih se ljudi ponašaju na način na koji obično ne bi postupili. Stvari postaju i gore kada lažni sajt izgleda prilično uverljivo zbog svog dobrog dizajna i profesionalnog izgleda.”

Bestužev je rekao da je Kaspersky otkrio da se broj pokušaja posete lažnim stranicama svake godine povećava, i dostigao je oko pola milijarde pokušaja godišnje kada je reč o korisnicima proizvoda kompanije. Bestužev je rekao da je kupovina preko interneta takođe omiljena među sajber-kriminalcima. Lopovi, rekao je Bestužev, prave lažne web stranice koje liče na Amazon, eBay i druge web sajtove za e-trgovinu.

Kaspersky preporučuje da proveravate ekstenzije fajlova kada ih preuzimate, autentičnost sajta, da proverite kada će se film koji želite da pogledate pojaviti u bioskopima ili na striming servisima, da koristite pouzdanu zaštitu od malvera i da ne otvarate sumnjive linkove.

Izvor:Informacija.rs