Nemačka planira da koristi aplikaciju za praćenje kontakata pametnih telefona korisnika zaraženih korona virusom

Vesti, 31.03.2020, 10:30 AM

Nemačka planira da koristi aplikaciju za praćenje kontakata pametnih telefona korisnika zaraženih korona virusom

Nemačka se nada da će u roku od nekoliko nedelja imati aplikaciju za pametne telefone koja bi pomogla praćenje inficiranih korona virusom, nakon što je postignut politički konsenzus koji će omogućiti pristup podacima koji može biti efikasan i bez narušavanja privatnosti.

Nemci su veoma sumnjičavi kada je u pitanju digitalni nadzor, a korišćenje podataka o lokaciji pametnih telefona za praćenje pandemije bilo bi protivzakonito prema nacionalnim zakonima o privatnosti Evropske unije.

Ono što planiraju nemačke vlasti ličilo bi na singapursku aplikaciju TraceTogether koja prati Bluetooth “rukovanje” pametnih telefona, odnosno beleži nedavnu istoriju takvih kontakata na uređajima. Ako je vlasnik pametnog telefona pozitivan na COVID-19, ti podaci mogu biti preuzeti tako da timovi za praćenje kontakata mogu brzo stupiti u kontakt sa drugim korisnicima.

“Uvereni smo da možemo da objavimo rešenje u narednih nekoliko nedelja”, saopštio je Fraunhofer Institut za telekomunikacije, Institut Hajnrih Herc (HHI).

HHI, jedan od nemačkih instituta za primenjena istraživanja, rekao je da sarađuje sa drugim zemljama Evrope na razvoju aplikacije koja bi omogućila da se podaci o blizini i trajanju kontakta među ljudima sačuvaju dve nedelje na mobilnim telefonima anonimno i bez korišćenja podataka o lokaciji.

“Preduslov za takvu aplikaciju je da je potpuno usaglašena sa nemačkim zakonima o zaštiti podataka i da je korišćenje na dobrovoljnoj osnovi”, saopštio je HHI.

Institut Robert Koh, koji koordinira nemački nacionalni zdravstveni odgovor na korona virus, pozdravio je rad koji obavlja HHI, ali odbio je da komentariše ovu vest.

Ministar zdravlja Jens Špan pozvao se na hitnu raspravu o korišćenju tehnologija pametnih telefona za upravljanje krizom sa korona virusom.

Dobio je podršku socijaldemokrata, partnera u koalicionoj vladi Merkelove i opozicionih Zelenih, tradicionalno jakih zagovornika zaštite privatnosti podataka.

Nemački komesar za zaštitu podataka Ulrih Kelber podržava upotrebu podataka o lokaciji i kontaktima koji se dele na dobrovoljnoj osnovi, opisujući ih kao “neverovatno korisne”.

Zagovornici privatnosti ne vide inherentnu protivrečnost između praćenja pametnih telefona i zaštite podataka i kažu da, ako se radi na pravi način, takvo praćenje kontakata može dati dragocene doprinose u suzbijanju epidemije.

Izvor:Informacija.rs