Ni nevidljivost više nije tako daleka

Kineski naučnici sa Univerziteta Zhejiang i Tehološkog univerziteta Singapur, proizveli su novi uređaj za „savijanje svetlosti“ koji omogućuje da iz perspektive gledaoca neki predmet ili životinja doslovce nestanu kada se postavi iza njega, dok istovremeno možete videti pozadinu.

Sistem funkcioniše pomoću specijalno konstruiranog objekta sastavljenog od heskagonalnih staklenih elemenata pažljivo izrezanih pod određenim uglovima, a naučnik Zheng Bin stvaranje optičkog efekta nevidljivosti objašnjava ovako: „Svetlo koje vide ljudi odbija se od objekta pre nego što dođe do naših očiju. Otkrili smo da ukoliko možemo upravljati putanjom svetla, doslovce možemo učiniti objekat nevidljivim“.

13713_Zhejiang

Takođe je rekao kako to znači da su oni radili na tome da svetlo zaobiđe objekat koji žele prikriti, ali da ono još uvek može doći do ljudskog oka.

Jedini nedostatak ove tehnologije zbog koga zasada neće biti primenjiva za skrivanje tenkova ili svemirskih brodova je u tome što se gledaoc mora nalaziti tačno na određenom mestu u odnosu na objekat, odnosno pod određenim uglom, kao i usled nezgrapnosti staklenog uređaja, na čijem smanjivanju će poraditi u idućim istraživanjima.

Naučnici veruju kako će jednog dana biti u mogućnosti da razviju tehnologiju koja će omogućiti da se objekti mogu sakriti bez obzira na to iz kog ugla gledate, što će već ozbiljno nalikovati na „cloaking device“ uređaje iz Star Treka.

izvor: http://www.itnetwork.rs