Nokia Lumia 930 u Srbiji: Prvi utisci su tu!

I dok je drugi evropski i svetski mediji željno iščekuju, MONDO MobIT već testira Nokijin flegšip model za ovaj period – Lumiju 930!

Nokia-Lumia-930-3

Na test nam je stigla Nokia Lumia 930 u crnoj boji, koja će se u Srbiji naći u slobodnoj prodaji, ali i kroz ponudu domaćih operatera. U novom, redizajniranom pakovanju, slično onom koje smo videli kod modela Lumia 630, čiji test možete čitati od 11. jula na istom ovom mestu, stigla je i Lumia 930, takođe bez posebnog USB kabla i slušalica. Microsoft je rešio da što manje optereti početnu prodajnu cenu, a koliko možemo da čujemo od korisnika modela 630, koji se u Srbiji dobro prodaje, to za većinu nije značajan propust.

Lumia 930 je izuzetno kvalitetan telefon, i mada će mnogi pomisliti da preterujemo, ali onakav kakav samo Nokia može da proizvede. Masivan metalni ram opasava polikarbonatni zadnji deo, koji se ne skida i prednje, zakrivljeno staklo sa OLED ClearBlack Full HD  displejom (1.080 x 1.920 piksela), gustine 441 ppi (dijagonala pet inča, odnosno 12.7 centimetara). Na donjem delu je klasični microUSB ulaz za punjač i kabl za podatke, dok je na vrhu držač micro SIM kartice koji se vadi bez igle i klasični audio ulaz za slušalice. Na levom boku nema tastera, dok je na desnom klasičan „set“ Nokia tastera, zajedno sa kamera testerom. Lumia 930 je prilično teška, ali blago zakrivljen zadnji deo i široka ivica omogućavaju čvrst hvat, pa problema sa ispadanjem ne bi trebalo da bude. Kameru je, naravno, potpisala firma ZEISS, razolucije je 20 megapiksela i ima OIS funkciju.

Nokia Lumia 930, Lumia 930, Nokia

Nokia Lumia 930 je naslednica, odnosno bliznakinja modela Lumia 929, namenjenog američkom tržištu i mada je manje-više hardverski poznato šta ima, od softvera je nov Windows Phone 8.1, o kojem ćemo vam više detalja napisati tokom predstojećeg vikenda, odmah pred test same Lumije 930. Za sada, pogledajte najznačajnije što Windows Phone 8.1 donosi:
– „Action Center“, unapređeni padajući sistem notifikacija i podešavanja
– Interaktivni zaključani ekran sa novim temama
– Ubacivanje pozadine kroz Live Tiles (pločice) na početnom ekranu
– Cortana, digitalna pomoćnica pokrenuta pomoću Bing pretrage
– Podrška za VPN i S/MIME
– Unapređen kalendar (uključujući nedeljni prikaz)
– Wi-Fi Sense aplikacija (automatski pronalazi i povezuje se na javne Wi-Fi mreže)
– Unapređene ekranske kontrole jačine zvuka
– Novi ekran za upućivanje poziva i pozivanje
– Dodatna opcija nalik Swype pisanju u Windows Phone 8.1 tastaturi
– Unapređeni Internet Explorer 11
– Najbolji Skype do sada sa Cortana vezom
– Nova Camera aplikacija (WP8.1 i Nokia)
– Nove aplikacije Xbox i Music
– Poboljšana Windows Phone prodavnica
– Sinhronizacija aplikacija i igara kroz sve Windows platforme (kupiš na računaru, igraš i na Windows Phonu ili Windows tabletu)
– Battery Sense: Koliko koja aplikacija troši energije
– Projekcija ekrana telefona preko USB veze na TV uređajima i projektorima
– Predlozi aplikacija sada uključuju lične preporuke i mnoge druge i
– KONAČNO i Windows Phone fajl menadžer, nazvan Files.

Nokia Lumia 930, Lumia 930, NokiaNokia Lumia 930.
Kao i svaki Nokia telefon i Lumia 930 u Srbiji dolazi sa besplatnom Here Drive+ navigacijom na srpskom jeziku, sa oflajn mapama, glasovnim navođenjem i detaljnim kartama naše zemlje, kompletnim Office paketom, kupovinom aplikacija iz prodavnice i setom novih aplikacija, koje za sada imaju samo korisnici Windows Phone 8.1 sistema.
izvor: http://mondo.rs