Novi Android trojanac koristi push notifikacije telefona da bi odveo korisnike na sajtove gde mogu biti prevareni

Mobilni telefoni, 17.06.2019, 10:00 AM

Novi Android trojanac koristi push notifikacije telefona da bi odveo korisnike na sajtove gde mogu biti prevareni

Istraživači ruske firme Doctor Web otkrili su u Google Play prodavnici novog trojanca za Android koji koristi push notifikacije za preusmeravanje korisnika na prevare i lažne sajtove.

Više lažnih aplikacija poznatih brendova koje su distribuirale malver pod nazivom Android.FakeApp.174 uklonjene su iz Play prodavnice početkom juna, nakon što su ih istraživači iz Doctor Weba prijavili Googleu.

Iako je aplikacije instaliralo samo nešto više od 1000 korisnika, oni koji stoje iza ovog trojanca mogli bi u bilo kom trenutku da objave druge slične aplikacije u Play prodavnici. Šta više, mogli bi preći na agresivnije metode napada, kao što je preusmeravanje žrtava na malvere, pokretanje fišing napada na korisnike banaka ili širenje lažnih vesti.

Na primer, “potencijalne žrtve mogu da misle da je lažno obaveštenje pravo i samo dodir ih preusmerava na fišing sajt, gde će biti zatraženo da navedu svoje ime, korisnička imena i lozinke, email adrese, brojeve bankovnih kartica i druge poverljive informacije”, objasnili su iz Doctor Weba.

Kada se prvi put pokrenu zlonamerne lažne aplikacije, trojanac Android.FakeApp.174 u Google Chromeu učitava sajt koji je hardkodovan u njegovim postavkama. Web sajt traži od korisnika da omoguće notifikacije navodno zbog toga da potvrde da nisu botovi.

Kada pristane da omogući push notifikacije, vlasnik napadnutog uređaja je pretplaćen na obaveštenja sa sajta i biće spamovan desetinama obaveštenja koja šalje Chrome pomoću Web Push tehnologije.

Ova tehnologija omogućava slanje upozorenja kada je web pregledač zatvoren, kada web sajt nije otvoren u pregledaču, pa čak i nakon što je trojanac potpuno uklonjen iz sistema.

“Ove poruke se prikazuju na panelu sa obaveštenjima uređaja i mogu se zameniti sa sistemskim porukama. One mogu izgledati kao obaveštenja društvenih medija, sajtova za upoznavanje, novinskih agencija i drugih poznatih online servisa”, kažu iz Doctor Weba.

Ova obaveštenja mogu predstavljati širok spektar upozorenja koja se kreću od novih poruka sa društvenih mreža i vesti do novih događaja na društvenim mrežama i najava koje naizgled dolaze od aplikacija instaliranih na uređaju.

Prevaranti koriste ove kamuflirane push notifikacije kako bi preusmerili žrtve na razne vrste prevara kao što su sajtovi na kojima se reklamiraju “kockarnice, kladionice, razne Google Play aplikacije, popusti i kuponi”, kao i „lažne online ankete i nagradne igre, agregatori partnerskih linkova i drugi online resursi koji se razlikuju u zavisnosti od zemlje prebivališta korisnika“.

Istraživači Doctor Weba smatraju da će kreatori Android.FakeApp.174 trojanca “aktivnije koristiti ovu metodu kako bi reklamirali sumnjive usluge, tako da korisnici mobilnih telefona treba da budu oprezni kada posećuju web sajtove i da se ne pretplaćuju se na obaveštenja ako je web sajt nepoznat ili sumnjiv”.

Korisnicima Androida koji su već prevareni da se pretplate na ovu vrstu spam obaveštenja savetuje se da urade sledeće kako bi ih se rešili:

Idite na Google Chrome postavke, odaberite “Site Settings”, a zatim “Notifications”;

Na listi sajtova sa obaveštenjima, pronađite adresu web sajta, dodirnite je i izaberite “Clear & reset“.

Izvor:Informacija.rs