Novi Firefox 75 prikuplja podatke korisnika, evo o kojim podacima je reč

Vesti, 10.04.2020, 09:30 AM

Novi Firefox 75 prikuplja podatke korisnika, evo o kojim podacima je reč

Novi Firefox 75, koji je objavljen pre nekoliko dana, dolazi sa novim planiranim zadatkom u Windowsu koji omogućava prikupljanje informacija koje se Mozilli dostavljaju jednom dnevno.

Mozilla je najavila promenu u martu ove godine kada je objašnjeno da je svrha ovog novog zakazanog zadatka, koji je omogućen samo ako korisnici aktiviraju telemetriju, da pomogne u poboljšanju Firefoxa.

Naravno, Mozilla kaže da kompaniju zanimaju samo “podaci koji se odnose na trenutne i prethodne zadate postavke pregledača, kao i lokaciju i verziju operativnog sistema.”

Mozilla garantuje da se prikupljeni podaci ne mogu povezati sa profilom korisnika, a kad se korisnici isključe iz telemetrije, usluga se automatski onemogućava.

Podrazumeva se da korisnici mogu ručno blokirati uslugu jednostavnim brisanjem planiranog zadatka iz Windowsa 10.

„Prikupljanje telemetrije je jedan od načina na koji možemo da osiguramo da možemo razumeti trendove zadatih postavki u pregledaču na način koji nam pomaže da poboljšamo Firefox. Nadamo se da ćemo boljim razumevanjem naših korisnika i njihovih izbora oko podešavanja pregledača nastaviti da pravimo bolji Firefox“, kaže Mozilla.

Ako želite da pregledate informacije koje Mozilla prikuplja, možete pokrenuti Firefox i u adresnu traku otkucati sledeće:

about: telemetry

Ova stranica prikazuje informacije prikupljene za trenutnu sesiju, ali i podatke koji su bili sačuvani u prošlosti i koji su već dostavljeni Mozilli.

Mozilla kaže da podatke čuva samo 13 meseci, nakon čega se svi oni automatski uklanjaju. Sa druge strane, ako onemogućite telemetriju u Firefoxu, vaši podaci se uklanjaju za 30 dana sa Mozillinih servera.

Izvor:Informacija.rs