Novi fišing napadi na korisnike Google Drive

Stručnjaci kompanije Symantec ponovo su upozorili na fišing napade koji ciljaju na korisnike Google naloga, na koje su korisnici upozoreni pre dva meseca, a kako izgleda, ista tehnika napada se ponovo koristi.

v1_7258_Screenshot_11

Potencijalne žrtve dobijaju emailove naslovljene sa “Documents”, koji sadrže link koji vodi primaoca emaila na fišing stranicu.

Ova prevara je delotvornija nego milioni fišing poruka koje viđamo svakodnevno zato što je Google Drive fišing stranica zaista servirana preko SSL protokola sa pravog Google Drive servisa”, kažu iz Symanteca.

Pažljiviji korisnici će možda primetiti da nešto nije u redu sa stranicom jer u meniju za izbor jezika, ispred i posle imena jezika nalazi se znak pitanja. Međutim, čak i pažljiviji korisnici, ili bar većina njih, bi pomislili da je verovatno bag u pitanju. Ostali korisnici teško da bi i primetili ovaj meni.

U Symantecu veruju da je za ove napade odgovorna ista grupa (ili bar isti fišing alat) kao i u prvim slučajevima fišing prevare sa Google Docs i Google Drive.

Opasnost je sada i veća nego pre, kažu u Symantecu.

Ubrzo pošto smo objavili naš prvobitni blog post, Google je značajno smanjio cene za Google Drive što je sasvim sigurno povećalo broj ljudi koji su izloženi opasnosti. Smart telefoni se sada takođe prodaju sa preinstaliranim premium Google Drive nalozima, čineći Google Drive još primamljivijom metom za fišing”, kažu stručnjaci.

Korisnici koji unesu svoje podatke, korisničko ime i lozinku na fišing stranicu ne samo da će kompromitovati svoje naloge, već će biti preusmereni na brazilski web sajt koji hostuje Trojanca, tako da rezultat fišinga može biti i infekcija računara malverom.

izvor: http://www.informacija.rs