Novo Snoudenovo otkriće: NSA ima svoj “Google“ za metapodatke

NSA je napravila bazu podataka koja sadrži više od 850 milijardi metapodataka i pretraživač kao što je Google koji olakšava američkim agencijama pristup podacima o pozivima, emailovima, lokacijama telefona i razgovorima na internetu, objavio je Intercept.

v1_4837_nsa

Intercept se poziva na dokumente koji su došli od Edvarda Snoudena koji pokazuju da NSA ne samo da je godinama prikupljala nezamislivu količinu informacija o američkim ali i stranim državljanima, već i da je te informacije delila sa drugim američkim, ali i stranim agencijama.

Sama veličina baze podataka ukazuje na obim procesa prikupljanja informacija. Baza podataka sadrži više od 850 milijardi zapisa koji uključuju 30 različitih vrsta metapodataka. Metapodaci ne otkrivaju sadržaje telefonskih razgovora ili poruka, već podatke kao što su datum, vreme i trajanje poziva, broj onog ko poziva i broj koji je pozvan, kao i jedinstveni IMEI mobilnog telefona, ako je poziv obavljen mobilnim telefonom.

Spomenuti pretraživač koji je NSA nazvala ICReach (Intelligence Community Reach) je alat koji je američka obaveštajna agencija razvila sa idejom da se olakša pretraga podataka koji imaju određene karakteristike. Primera radi, ako neka agencija traži nečiji broj telefona, ICReach joj omogućava da dobije listu poziva (dolaznih i odlaznih) vlasnika tog broja, tokom određenog vremenskog perioda.

ICReach pretražuje bazu podataka koja sadrži ne samo informacije o privatnim komunikacijama stranih državljana, već i miliona američkih građana koji nisu osumnjičeni za bilo kakve prekršaje.

ICReachu može da pristupi više od 1000 analitičara iz 23 američke vladine agencije, uključujući i FBI, DEA, CIA i druge.

ICReach se može koristiti za praćenje kretanja ljudi, stvaranje slike o osobama sa kojima kontakira praćena osoba, može da pomogne da se predvidi buduće delovanje, pa čak i da se otkrije verska pripadnost i političko opredeljenje.

NSA koja kontroliše ICReach je 2007. odobrila njegovo korišćenje britanskoj obaveštajnoj agenciji GCHQ. Njenom pretraživaču mogu da pristupe i obaveštajne agencije iz Australije, Kanade i sa Novog Zelanda koje su partneri NSA.

Metapodaci su infromacije o sadržaju, ali ne i sam sadržaj. Ipak, oni su dovoljni da otkriju dovoljno vrednih informacija o ljudima koje NSA i druge agencije špijuniraju. Oni mogu otkriti ko su najbliži prijatelji i članovi porodice osobe koju prati agencija, na osnovu informacija o tome sa kim praćena osoba najčešće razgovara. Ovi podaci mogu otkriti i nečije radno vreme, lokaciju, pa čak i versku pripadnost i političko opredeljenje osobe koja je predmet interesovanja agencije.

ICHReach nema direktne veze sa velikom bazom podataka NSA koja čuva informacije o milionima telefonskih poziva američkih građana po članu 215 Patriotskog akta. Toj bazi podataka može da pristupi samo mali broj zaposlenih u NSA, i to samo u okviru istraga koje su u vezi terorizma.

izvor: http://www.informacija.rs