Objavljen exploit kod za 0-day propust u IE koji je Microsoft priznao ali ne planira da ispravi

Iako je kompanija platila 125000 dolara za informacije o ASLR (Address Space Layout Randomisation) propustu koji utiče na Internet Explorer, Microsoft je odlučio da ne ispravlja ovaj propust je u kompaniji smatraju da on ne utiče na podrazumevanu konfiguraciju Internet Explorera.

v1_1523_bug

Ali istraživači iz HP Zero Day Initiative koji su otkrili ovaj 0-day propust smatraju da bi zainteresovani korisnici trebalo da budu potpuno informisani da bi preduzeli sve mere koje smatraju odgovarajućim za svoje instalacije.

Zbog toga su oni objavili proof-of-concept kod da bi pokazali kako funkcioniše napad, zajedno sa savetima o tome kako poboljšati odbranu browsera.

“Objavljivanje detalja ovog nivoa o neispravljenom propustu je nešto što mi obično ne radimo ili bar ne olako. Da bude sasvim jasno, mi ne radimo ovo iz inata ili iz pakosti”, kažu iz HP-a. “Ali s obzirom da je Microsoft u prespisci sa nama potvrdio da ne planira da preduzme nešto u vezi ovog istraživanja, osetili smo potrebu da javnosti pružimo ove informacije. To smo uradili u skladu sa uslovima našeg ZDI programa o objavljivanju propusta.”

Oni kažu da Microsoft nije prvi proizvođač koji je rešio da ne ispravlja propsut za koji oni misle da bi ga trebalo rešiti, ali da ovo sigurno neće biti ni poslednji put.

Na žalost, objavljene informacije o bagu verovatno će dobro doći programerima exploit alata.

izvor: http://www.informacija.rs