Oni su pretnja velikim proizvođačima telefona

Prvi i drugi kvartal 2014. godine, posebno drugi, nedvosmisleno pokazuju da tržište sve više računa na „Kineze“ – Huawei i Lenovo!

Huawei-P7-2

Prodaja smartfona u svetu povećana je za 23.1 odsto u drugom tromesečju ove godine (mart – jun 2014), na godišnjem nivou, ali su lideri Samsung i Apple izgubili tržišni udeo u korist pre svega dva kineska proizvođača Huawei i Lenovo, objavio je IDC.

Uprkos lansiranju sredinom maja novog modela Galaxy S5 i paleti proizvoda većoj nego kod svih drugih proizvođača, tržišni udeo južnokorejskog Samsunga opao je u posmatranom periodu na 25.2 odsto, dok je godinu dana ranije iznosio 32.3 odsto, a u prvom tromesečju ove godine 30.2 odsto.

Južnokorejski IT gigant je prodao ukupno 74.3 miliona smartfona, što je više nego duplo u poređenju sa kompanijom na drugom mestu u svetu, američkim Applom, koji je prodao 35.1 milion iPhone. Applov tržišni udeo je, takođe, opao u drugom tromesečju ove godine, na 11.9 odsto, dok je godinu dana ranije iznosio 13 odsto, a 15.5 odsto u prvom tromesečju ove godine.

Galaxy S5,SamsungFoto: MONDO portal.Galaxy S5 pored Lenovo Vibe X i Nokia Lumia 920 telefona.

Napredak koji su napravila dva kineska proizvođača je, međutim, upečatljiv. Huawei, na trećem mestu u svetu, skoro je udvostručio prodaju smartfona za godinu dana, na 20.3 miliona komada i sada ima tržišni udeo od 6.9 odsto, dok je on u prva tri meseca ove godine iznosio 4.9 odsto. Lenovo, koji je zabeležio rekordno tromesečje u Kini i očekuje napredak na međunarodnom tržištu nakon najavljene kupovine smartfona firme Motorola, prodao je 15.8 miliona uređaja i ima tržišni udeo od 5.4 odsto, dok je udeo u prvom tromesečju iznosio 4.6 odsto.

Huawei je nedavno predstavio jedan od najlepših Android telefona premijum segmenta, Ascend P7, dok Lenovo radi na nasledniku K900 uređaja, koji je kod nas prošao odlično. I jedan i drugi proizvođač planiraju jake nastupe na IFA sajmu u Berlinu, početkom septembra, pa smo sigurni da će se povoljan trend za ove kompanije nastaviti.

Sa druge strane su Apple, koji će u septembru, najverovatnije 19. u mesecu, predstavitiiPhone 6, sa ekranom od 4.7 inča i Samsung, koji će za koji dan, najverovatnije 13. avgusta, predstaviti Samsung Galaxy Alpha, metalni telefon srednje klase, sa HD displejom i jakom kamerom, a na IFA sajmu još i Galaxy Note 4, koji mnogi željno iščekuju.

izvor: http://mondo.rs