Opasan “bankarski“ trojanac sakriven u mobilnoj aplikaciji Sberbanke

Istraživači ruske kompanije Doctor Web otkrili su novog trojanca koji krade novac sa bankovnih računa korisnika Android uređaja.

v1_3973_android

Android.BankBot.65.origin se širi inkorporiran u mobilnu aplikaciju za online banking Sberbanke, najveće ruske banke, koja se distribuira preko third-party online prodavnica aplikacija i fajl šering sajtova.

Zbog toga što trojanizovana aplikacija izgleda isto kao i legitimna, potencijalne žrtve lako mogu biti prevarene i instalirati ovu aplikaciju na svojim uređajima.

Umesto prave aplikacije, dobiće aplikaciju koja sadrži trojanca i koja može da obavlja različite maliciozne aktivnosti na inficiranom uređaju.

Trojanizovana aplikacija radi na isti način kao i originalna verzija, tako da žrtve nemaju razloga da posumnjaju da je aplikacija koju su preuzeli maliciozna i da njihove poverljive podatke dovodi u opasnost.

Do sada je oko 70 korisnika Androida preuzelo ovu modifikovanu verziju mobilne aplikacije Sberbanke.

Kada se aplikacija instalira i pokrene, trojanac kreira konfiguracioni fajl koji sadrži prametre za malver. Koristeći ova podešavanja, malver uspostavlja vezu sa serverom za komandu i kontrolu i šalje sledeće informacije: IMEI, naziv operatera, MAC adresu Bluetooth adaptera, podatke o dostupnosti QIWI novčanika, API verziju uređaja, verziju trojanca, i trenutno izvršene komande.

Ako malver dobije određenu komandu, on šalje serveru šifrovanu listu korisnikovih kontakata, ali takođe i ažurira konfiguracioni fajl.

Ovaj trojanac se ne razlikuje mnogo od drugih “bankarskih” trojanaca. Kao i drugi slični malveri, i ovaj može da presreće SMS poruke i šalje različite poruke na brojeve telefona koje izaberu kriminalci.

Osim toga, Android.BankBot.65.origin može da dodaje tekst dolaznim porukama.

Koristeći ove metode, sajber kriminalci mogu ukrasti novac sa bankovnih računa korisnika (slanjem SMS komandi za transfer novca sa žrtvinog računa na račun sajber kirminalaca ili presretanjem poruka koje sadrže verifikacione kodove), ali primenjujući i druge tehnike”, upozoravaju iz Doctor Weba.

Na primer, sajber kirminalci mogu postaviti specijalno generisanu poruku obaveštavajući korisnika da je njegova kreditna kartica blokirana i tražeći od njega da pozove banku, na određeni broj, ili poruku u kojoj se od korisnika traži da pošalje dopunu na račun nekog rođaka koji je upao u neku nevolju ili neku drugu poruku.

Stručnjaci ruske kompanije savetuju korisnicima Android uređaja da mobilne aplikacije banaka preuzimaju isključivo iz pouzdanih izvora, kao što su Google Play ili zvanični sajtovi banaka.

izvor: http://www.informacija.rs