Oprez: lažni Kaspersky antivirus za mobilne telefone

Napad klonova

Napad klonova: Lažni Kaspersky antivirus za mobilne telefone

Lažni antivirus programi se sve češće pojavljuju u prodavnicama aplikacija. Kaspersky Lab je nedavno našao dva takva programa koji su imitirali Kaspersky proizvode u dve različite prodavnice aplikacija za mobilne uređaje.

Prva lažna aplikacija je otkrivena u Windows Phone prodavnici. Ovo je samo po sebi bilo neuobičajeno zato što prevaranti imaju tendenciju da ciljaju korisnike Androida preko Google Play prodavnice, što je rezultat velike popularnosti ove platforme. Aplikacija o kojoj je reč mogla se naći pod imenom Kaspersky Mobile. Činjenica da takav program ne postoji u Kaspersky Lab liniji proizvoda ukazuje da prevaranti nisu očekivali da iko primeti neslaganje. Još jedna zanimljiva karakteristika ove lažne aplikacije je činjenica da su korisnici morali da plate za nju. To znači da su tvorci istog trenutka krenuli da zarađuju novac bez potrebe da osmisle dodatne prevare kao na primer zahtevanje isplate za uklanjanje malvera koji je navodno bio otkriven na računarima korisnika.

Druga lažna aplikacija koja zloupotrebljava Kaspersky Lab brend se prodavala u Google Play prodavnici pod imenom Kaspersky Anti-Virus 2014. Opet, nema Kaspersky Lab proizvoda za mobilne telefone sa tim nazivom. Slika korišćena na stranici lažne aplikacije je jednostavno bila kopirana sa zvanične stranice Kaspersky Internet Security za Android. Za razliku od aplikacije koja se prodaje u Windows Store prodavnici, tvorci ove lažne aplikacije se nisu čak ni potrudili da dodaju simulator skenera – funkcionalnost je bila ograničena na nasumičnu seriju izveštaja koji se pojavljuju iznad “zvaničnog” logoa.

Priča o plaćenom lažnom antivirusnom programu za mobilne telefone počela je sa pojavom Virus Sheildau Google Play prodavnici. Sada možemo da vidimo kako jedna uspešna prevara izleže bezbroj kolonova. Prevaranti koji žele da brzo zarade novac od nepažljivih korisnika prodaju desetine lažnih aplikacija, kopiraju dizajn ali ne i funkcionalnost originala”, komentariše Roman Unuček, viši analitičar za malver u Kaspersky Labu. “Sasvim je moguće da će sve više i više ovih lažnih aplikacija početi da se pojavljuje. Jedno je sigurno, bezbednosni mehanizmi postavljeni od strane zvaničnih prodavnica ne mogu da se nose sa ovom vrstom prevare.”

Više o lažnim antivirusnim programima za mobilne telefone i drugim lažnim aplikacijama možete naći na zvaničnom sajtu za analitiku Kaspersky Lab-a.

Izvor: http://www.informacija.rs