Oprez: Lažno obaveštenje da je onemogućen pristup Facebook nalogu je fišing

Ako dobijete email koji izgleda kao obaveštenje od Facebooka u kome se tvrdi da vam je onemogućen pristup nalogu nemojte otvarati link u emailu, upozoravaju stručnjaci firme Malwarebytes koji su otkrili prevaru, jer link vodi do fišing stranice na kojoj se od korisnika traži da unese korisničko ime i lozinku ne samo za Facebook nalog već i email nalog.

v1_3448_Screenshot_12

Link u emailu vodi do stranice na kojoj se potencijalna žrtva obaveštava da joj je onemogućeno korišćenje Facebook naloga. Da bi ponovo mogao da koristi nalog, korisnik u prazna polja na stranici treba da unese email adresu sa kojom se prijavljuje na Facebook kao i lozinku za pristup nalogu.

Pored toga, fišeri traže od korisnika i dodatne informacije: webmail adresu i pripadajuću lozinku, datum rođenja, sigurnosno pitanje i odgovor i naziv zemlje u kojoj živi.

Kada unese tražene podatke, korisnik treba da klikne na “Confirm”.

Međutim, pošto žrtva unese ove podatke, od nje će na sledećoj stranici biti zatraženi novi podaci, pod izgovorom da su ti podaci potrebni kada korisnik kupuje Facebook kredite. Podaci koje kriminalci traže od korisnika su, između ostalih, ime i prezime vlasnika kartice, broj kreditne kartice, datum isteka i sigurnosni kod. Ovaj deo se ne može preskočiti a kada korisnik još jednom klikne na “Confirm”, otvoriće se legitimna Facebook stranica “Izjava o pravima i obavezama”.

Google je ovaj web sajt već stavio na crnu listu, ali pristup sajtu nije ograničen u svim browserima, tako da nisu svi korisnici bezbedni.

Sve i da vam se nekada neko ovakvo obaveštenje učini istinitim, najbolji način da proverite istinitost ovakvih i sličnih obaveštenja je da sami unesete adresu sajta društvene mreže u adresnu traku browsera, umesto da Facebooku pristupate klikom na link u sumnjivom emailu.

izvor: http://www.informacija.rs