Oprezno: Aplikacija Unfriend Alert krade lozinke korisnika Facebooka

Ko gleda moj Facebook profil? Ko je video moje objave na Facebooku? Ko me je obrisao sa liste prijatelja? Mnogi korisnici društvene mreže voleli bi da znaju odgovor na ova i neka druga pitanja na koja im Facebook ne daje odgovore.

v1_8318_main

Zato korisnici pokušavaju da sami dođu do ovih odgovora tražeći na internetu programe koji bi im to omogućili. Zato često bivaju žrtve obećanja hakera da mogu da ispune takva očekivanja. Hakeri koriste znatiželju korisnika kao slabost i nude maliciozne programe pomoću kojih uspevaju da prevare veći broj korisnika.

Istraživači iz kompanije Malwarebytes razotkrili su jedan takav program koji je dizajniran tako da ubedi korisnike Facebooka da poveruju da je pravi.

Unfriend Alert je besplatna aplikacija koja tvrdi da obaveštava korisnika kad god ga neko ukloni sa liste Facebook prijatelja. Istraživači su otkrili da ova aplikacija prikuplja korisnička imena i lozinke korisnika Facebooka.

Facebook je third party aplikacijama omogućio API Oauth login sistem, tako da korisnici ne treba da daju aplikacijama svoja korisnička imena i lozinke. Zbog toga nikada ne dajte svoju Facebook lozinku bilo kom third party servisu ili softveru.

Kada korisnik unese svoje podatke za prijavljivanje na nalog, Unfriend Alert ih neće slati direktno Facebooku već web sajtu “yougotunfriended.com”, koji je pod kontrolom hakera.

Aplikacija se ne pojavljuje na listi aplikacija na stranici Facebook profila korisnika, tako da se lako može desiti da korisnik zaboravi da ga nešto ili neko nadgleda ili čak koristi njegov Facebook nalog.

Krajem prošlog meseca, UnfriendAlert je klasifikovana kao potencijalno neželjeni program koji često prikazuje neželjene oglase i krišom instalira druge maliciozne programe i besplatne aplikacije kada korisnici posećuju neke web stranice u Chromeu, Firefoxu i Internet Exploreru.

Ako ste instalirali UnfriendAlert, uklonite ga odmah sa računara, savetuju stručnjaci. Osim toga, preporuka je i da nakon toga promenite lozinku Facebook naloga, što možete uraditi u Settings -> Password –> Edit.

Zatim se treba odjaviti sa drugih uređaja ako je nalog otvoren i negde drugde.

Na kraju, uvek istražite šta je to što instalirate jer jedna greška na različite načine može ugroziti vašu bezbednost i privatnost na internetu.

izvor: http://www.informacija.rs