Oprezno sa mapama koje prikazuju širenje korona virusa, neke od njih kriju malver koji krade lozinke

Vesti, 13.03.2020, 11:00 AM

Oprezno sa mapama koje prikazuju širenje korona virusa, neke od njih kriju malver koji krade lozinke

Ako ste među onima koji ovih dana na internetu neprestano traže informacije o korona virusu, verovatno su vam malveri poslednja briga. Ali ipak pripazite. Sajber-kriminalci šire dezinformacije i koriste lažne mape područja koja su pogođena korona virusom da bi širili malver AZORult.

Verovatno ne postoji takva katastrofa ili kriza koju bi sajber-kriminalci propustili da iskoriste za lični dobitak, pa ni zdravstvene katastrofe nisu izuzetak. Bili smo svedoci da su sajber-kriminalci to radili sa svetskim sportskim takmičenjima, Božićem ili nesrećama poput nestalog malezijskog aviona (MH-370), koje su koristili za širenje malvera.

Po sličnom receptu, epidemija korona virusa trenutno je omiljena tema sajber-kriminala. U januaru ove godine, sajber-kriminalci su koristili korona virus za širenje straha i infekciju uređaja korisnika bankarskim trojancem Emotet.

Sada hakeri iskorišćavaju rastući trend istraživanja i traženja informacija o epidemiji novog korona virusa za širenje AZORulta, malvera koji krade podatke, koji je otkriven 2016. AZORult prikuplja informacije sačuvane u veb pregledačima, posebno kolačiće, istoriju pretrage, korisničke ID, lozinke i i razne druge osetljive informacije.

Istraživači Reason Labsa koji su upozorili na AZORult su objasnili da hakeri izvode napade preko zaraženih web sajtova koji nude informacije o bolesti. Web sajtovi su zaraženi malverom Azorult.

Ovi web sajtovi primoravaju korisnika da preuzme aplikaciju da bi dobijao najnovije informacije o virusu. Korisnik preuzima fajl koji je obično nazvan Corona-virus-Map.com.

Kada žrtva klikne na fajl otvara se prozor koji prikazuje različite informacije o širenju korona virusa. U centru je „mapa infekcija“ slična onoj koju je napravio Univerzitet Džon Hopkins, koja je legitimni izvor za vizuelizaciju i praćenje prijavljenih slučajeva korona virusa u realnom vremenu. Brojevi potvrđenih slučajeva u različitim zemljama prikazani su na levoj strani, dok su sa desne strane statistike o smrtnim slučajevima i oporavku. Mapa izgleda tako da mnogi ne bi posumnjali u nju. Prikazane informacije su stvarne i prikupljene su sa sajta Univerziteta Džon Hopkins.

Trenutno malver uglavnom cilja Windows sisteme, ali verovatno će se uskoro pojaviti nova verzija koja će ciljati različite uređaje.

Izvor:Informacija.rs