‘Pametni’ pojas – spas za brojne umorne vozače

Brojni sistemi štite vozače od povreda, ali iznenađujuće je malo onih koji su usresređeni na povećanje čovekove sigurnosti. To se prvenstveno tiče vozača koji su umorni ili pospani za vreme vožnje jer, ne samo da predstavljaju veliku opasnost za sebe, nego i za druge vozače u saobraćaju.

Biomehanički institut u Valenciji u Španiji razvio je prototip sistema koji spaja mogućnosti raznih nosivih gadgeta koji prate disanje, puls i druge podatke tokom raznih aktivnosti. Harken je sistem koji meri puls (preko pojasa) i ritam disanja (kroz senzore u navlakama sedišta) vozača.

Sistem bi trebao da radi tako da će senzori prepoznati da će vozač utonuti u san te bi se trebao oglasiti alarm koji će probuditi vozača pre nego izgubi kontrolu nad vozilom.

13892_harken

– Varijacije u pulsu i ritmu disanja dobar su indikator stanja vozača jer su povezane sa umorom – navodi u saopštenju Jose Solaz iz Instituta. Kada ljudi prelaze u polubudno stanje, dolazi do promena u pulsu i ritmu disanja i Harken može pratiti te varijable i upozoriti vozača na vreme. Naučnici su sistem testirali na zatvorenoj stazi, a na redu je i testiranje u stvarnim uslovima.

Još nije precizno određen datum puštanja Harkena u upotrebu, ali očekuje se da će to biti u skorijoj budućnosti

izvor: http://www.itnetwork.rs